Nors flat white, kaip ir kitas espresso ir pieno pagrindu ruošiamas kavas, pasigaminti namų sąlygomis nėra taip paprasta ir reikia specialaus inventoriaus, vis dėlto verta suteikti jai šansą. Dažnai nepelnytai užmirštas, šis gėrimas gali tapti „aukso viduriu“ žmonėms, mėgstantiems espresso ir norintiems šiek tiek švelnesnio, bet ne tokio švelnaus kaip latte, skonio.
Flat white – kuo ši kava skiriasi nuo kitų gėrimų?
Flat white – kuo ši kava skiriasi nuo kitų gėrimų?
Labai dažnai tarp daugybės kavos gėrimų rūšių lengva pasiklysti. Su kavos subtilybėmis pakankamai nesusipažinusiam vartotojui kartais sudėtinga užduotis atskirti latte nuo cappuccino, o jeigu dar į tą pačią grupę papuola flat white – nesusipratimas beveik neišvengiamas. Juk visas šias kavas galima apibūdinti kaip tiesiog espresso su pienu. Iš esmės taip ir yra, tačiau jų gaminimo ypatumai ir pieno plakimas šiek tiek skiriasi – ne veltui kavinių meniu randame tiek daug skirtingų gėrimų.
Kas tas flat white?
Kalbant paprastai – tai kava, ruošiama iš espresso, garinto pieno ir mikroputų. Mikroputos susidaro iš garinamo pieno, kuris pripildomas oru – taip gaunamas šilkinės, blizgios tekstūros pienas, kuriame yra daugybė mažų oro burbuliukų. Plika akimi jie turėtų būti vos matomi. Tradiciškai šio gėrimo tūris yra mažesnis nei kitų populiarių gėrimų, pavyzdžiui, latte arba cappuccino – apie 160 mililitrų. Vis dėlto neretai jis serviruojamas ir panašaus dydžio puodeliuose kaip latte, tai labiau būdinga didesnėms tinklinėms kavinėms. Įprasto gėrimo proporcijos – trečdalis espresso ir du trečdaliai pieno.
Tinklaraštyje „North Star Roast“ rašoma, kad kokybiškai paruoštame gėrime espresso skonis turėtų dominuoti ir būti ryškesnis už pieno saldumą, o putų sluoksnio nereikėtų daryti per storo. Barista, ruošdama flat white, savo meistriškumą gali parodyti tada, kai vienu metu paruošia ir kokybišką mikroputą, ir subalansuotą espresso. Ši kava iš visų pieno pagrindu gaminamų gėrimų išsiskiria ypatingu kavos skonio paletės atskleidimu. Jis stipresnis nei latte, bet švelnesnis už cappuccino.
Gėrimo kilmės istorija ir nesutarimai
Dėl flat white kilmės dažnai ginčijamasi. Vienuose šaltiniuose teigiama, kad gėrimas atsirado Australijoje, o kituose tvirtinama, kad jo šaknys siekia Naująją Zelandiją. Portalo „Culture Trip“ straipsnyje išsamiai apžvelgiamas šis keletą metų trunkantis ginčas. 2015 metais, kai populiarusis kavinių tinklas „Starbucks“ įtraukė šį gėrimą į savo meniu, pranešime spaudai buvo rašoma: „Nuo tada, kai flat white devintajame dešimtmetyje atsirado Australijoje, Didžiojoje Britanijoje ji tapo nepakeičiamu gėrimu namuose, o dabar yra mėgstama ir JAV bei Kanadoje“. Naujosios Zelandijos kavos mylėtojai šio teiginio pro ausis nepraleido ir nuo tada prasidėjo tikrosios gėrimo kilmės paieškos.
Australų versija
Pasak australų, pirmasis žmogus, sugalvojęs terminą „flat white“ buvo Alanas Prestonas, 1985 metais atidaręs kavinę Sidnėjuje. Prestonas teigė, kad įkvėpimas terminui atėjo iš jo gimtosios valstijos, kur septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje daugelis kavinių siūlė espresso rūšį, pavadinimu „White coffee – flat“. Kaip įrodymą savo versijai jis pateikia nuotrauką iš devintojo dešimtmečio, kurioje ant jo kavinės meniu yra užrašytas pavadinimas „flat white“.
Naujosios Zelandijos versija
Šios šalies versijoje teigiama, kad gėrimas buvo „išrastas“ per klaidą ir atsitiktinumą. 1989 metų vasarą Naujosios Zelandijos sostinėje Velingtone, kavinėje „Bodega“, barista ruošė cappuccino ir naudojo pernelyg liesą pieną, kuris buvo netinkamas plakimui ir putai. Įprastai cappuccino turėtų būti padengtas puria ir stora pieno puta. Paduodamas klientui gėrimą barista atsiprašydamas pasakė, kad tai flat-white (liet. flat – plokščias).
Didžioji Britanija
Kavos mylėtojus gali dar labiau suklaidinti spėjimas, kad nei Australija, nei Naujoji Zelandija šios kavos nesugalvojo, o tai padarė britai. Portale „Voltage Coffee“ rašoma, kad viename britų trileryje, pasirodžiusiame 1962 metais, užfiksuota pirmoji nuoroda į šį gėrimą. Vienam filmo „Danger by my Side“ veikėjui paserviruojama kaip flat white atrodanti kava.
Iš įvairių šaltinių matyti, kad didžiąja dalimi ginčai, kas pirmas sugalvojo šį gėrimą, yra nereikšmingi, nes aprašoma ne viena ir ne dvi kilmės versijos. Galima tik pasidžiaugti, kad flat white apskritai atsirado mūsų meniu ir taip išpopuliarėjo.
Flat white vs. Latte vs. Cappuccino
Suprasti šio gėrimo gaminimo principą ir esmę yra paprasčiausia jį lyginant su latte ir cappuccino – būtent su šiomis kavomis jis dažniausiai yra ir painiojamas. Portale „Perfect Daily Grind“ atskleidžiami pagrindiniai jų skirtumai.
Flat white vs Latte
Žiūrint iš istorinės perspektyvos, latte pieno puta turėtų būti šiek tiek storesnė (1 cm), o flat white – plonesnė (0,5 cm), bet šiais laikais dažnai tas skirtumas kavinėse jau yra išnykęs. Visgi gėrimų puta nėra vienoda. Latte patiekiama su garintu pienu ir puta ant viršaus, o flat white, kaip jau minėta anksčiau, turi mikroputą, kuri būna paruošiama garintą pieną prisotinant oro burbuliukų.
Skiriasi ir gėrimų skoniai. Jeigu mėgstate subtilius rūšinės kavos skonius, bet norite gėrimo su pienu, tuomet mūsų aprašome kava yra geresnis pasirinkimas nei latte. Jo ruošimui naudojama mažiau pieno, todėl geriau atsiskleidžia pupelių skonis. Kitas svarbus skirtumas – dydis. Latte dažniausiai serviruojama didesniuose puodeliuose (240 ml). Būtent todėl flat white skonis ir yra stipresnis – toks pats kiekis espresso yra mažesniame tūryje.
Flat white vs. Cappuccino
Iš pirmo žvilgsnio šie gėrimai panašūs, tačiau cappuccino iš kitų kavų išskiria puri ir stora pieno puta, tai jį daro visiškai priešingu flat white. Skonio prasme cappuccino yra šiek tiek intensyvesnis, nes jame naudojama mažiau kaitinto pieno, kuris kavą truputį praskiedžia. Jeigu norite stipresnio skonio kavos ir purios pieno putos, rekomenduojama rinktis cappuccino, o flat white tinka švelnesnio, kreminio skonio mėgėjams.
Receptas
Nors namų sąlygomis paruošti flat white nėra taip paprasta, tinklaraštyje „Barista Institute“ pateikiamas tikslus receptas su nuoseklia gamybos eiga. Šiame vaizdo įraše visi žingsniai pavaizduoti aiškiai ir paprastai.
Klasikinis flat white
- Į puodelį supilkite dvigubą espresso.
- Įkaitinkite pieną iki maždaug 55–62 °C temperatūros. Temperatūros matavimui galite naudoti termometrą, skirtą specialiai skysčiams arba, jeigu turite pakankamai įgūdžių, temperatūrą pajausite iš to, kiek įkaitęs pieno ąsotėlis.
- Kad pienas būtų aksominės ir kreminės tekstūros, ąsotėlio dugną švelniai trinktelėkite į stalviršį ir pieną lengvai pateliūskuokite.
- Pieną pilkite į espresso ir, jeigu yra galimybė, sukurkite latte art, nes flat white pieno mikroputos tekstūra tam tinkama. Skanaus!
Kaip tinkamai išplakti pieno mikroputą?
Ne profesionaliems baristoms gali kilti daug klausimų ir keblumų kaitinant ir plakant pieną. Pieno mikroputa yra esminis flat white ypatumas, todėl tinklaraštyje „Yuppie Chef“ pateikiami patarimai turėtų būti naudingi kiekvienam, norinčiam šį gėrimą pasigaminti namuose.
- Į ąsotėlį įsipilkite reikiamą kiekį pieno. Turėkite omenyje, kad kaitinant jo tūris padidės maždaug dvigubai.
- Išvalykite garų vamzdelį jį trumpam įjungdami, taip išvalomas aparato sistemoje esantis vandens perteklius.
- Garų vamzdelio galą nukreipkite į pieno paviršių, maždaug 15 laipsnių kampu. Įjunkite garintuvą veikti maksimaliu slėgiu.
- Sukite garų vamzdelį pieno paviršiumi, pieno tūris didės. Labai svarbu vamzdelį laikyti panardintą. Tai subtilus judesys, kuris trunka kelias sekundes ir reikalauja daug praktikos.
- Kai pieno tūris padidėja maždaug dviem trečdaliais, antgalį panardinkite dar šiek tiek žemiau. Laikykite ąsotėlį tokiu kampu, kad sukimasis būtų intensyvus, taip sumaišysite visus burbuliukus, kuriuos sukūrėte. Viso proceso metu laikykite ranką ant ąsotėlio, kai jis bus per karštas liesti, būsite pasiekę reikiamą temperatūrą (arba naudokite termometrą).
- Baigę kaitinimą nuvalykite garų vamzdelį drėgna šluoste, tai pašalina pieno likučius.
- Švelniai trinktelėkite ąsotėlį į stalviršį ir pieną šiek tiek pasukite, idealiu atveju tekstūra turėtų būti panaši į blizgius dažus.
- Pilkite pieną į espresso kaip tik įmanoma greičiau.