Susipažinimas su AEROPRESS kavinuku Parašykite komentarą

Kavos virimo istorija nukeliavo labai tolimą kelią. Šiais laikais yra apstu kavos ruošimo prietaisų, tačiau kaip išsirinkti? Jeigu mėgstate eksperimentuoti ir iš vienos rūšies kavos pasidaryti dešimtis skirtingų skonio kavos puodelių, tai turime sprendimą.

Vienas inžinierius, kilęs iš už Atlanto, vardu Alan Adler, yra tikrų tikriausias išradėjas, per savo gyvenimą išradęs apie 400 išradimų (!). Jis yra sukūręs skraidantį diską, kuris pagerino Gineso rekordą, kaip toliausiai numestas daiktas.

Savo duoklę Alan Adler atidavė ir kavos pasauliui, palikdamas jame ryškų pėdsaką. Tai jis padarė, kai 2005 metų lapkritį pasaulį išvydo vienas iš daugelio (tačiau pats sėkmingiausias) jo išradimų – Aeropress kavinukas. Kad ir kokie skirtingi šie išradimai, juos vienija vienas bendras dalykas – Alan meilė aerodinamikai. Remdamasis šio sudėtingo mokslo principais, išradėjas sukūrė savo šedevrą. Aerodinamikos yra ne tik kavinuko Aeropress veikimo principuose, bet ir pavadinime.

Žinoma, sukurti kavinuką pavyko ne iš karto, o idėja kilo pasipiktinus kasdiene kava, kuri, kaip teigė išradėjas, Amerikoje buvo beprotiškai karti. Pirmieji keli bandymai buvo nesėkmingi, tačiau trečiuoju jis pasiekė savo. Šiandien Aeropress kavinukas – vienas populiariausių kavos gurmanų naudojamų prietaisų.

Vienas didžiausių Aeropress privalumų yra jo universalumas. Šio kavinuko pagalba kiekvieną rytą galėsite pradėti su puodeliu kavos, kurio skonis priklausys tik nuo Jūsų nuotaikos. Prietaisas yra labai paprastas, tačiau su juo galite pasidaryti dešimtis skirtingų kavos puodelių su ta pačia kavos pupelių rūšimi. Įtakos skoniui gali turėti ruošimo trukmė, vandens temperatūra, vandens bei kavos kiekis.

Kavos ruošimas yra labai paprastas. Jums prireiks Aeropress kavinuko, svarstyklių bei didelės šypsenos.

Gaminimo procesas užims ne daugiau nei įprastas kavos užplikymas – apie 2-3 minutes:
  1. Užvirkite 200 mililitrų vandens. Tuomet pasverkite 15-18 gramų savo mėgstamų Coffee Cruise kavos pupelių. Pasvertas kavos pupeles sumalkite šiek tiek mažiau, nei iki jūros druskos kristalo dydžio.
  2.  Įstatykite vienkartinį filtrą į nuimamą plastikinį dangtelį. Tuomet vandeniu, kurį užvirėte pirmajame žingsnyje, apliekite jau įstatytą vienkartinį filtrą. Taip nušausite du zuikius vienu šūviu – popierinis filtras prilips prie plastikinio dangtelio bei sušildys jį.
  3. Sujunkite abi Aeropress kavinuko dalis, prieš tai įsitikinę, kad abi jos yra sausos. Jei to nepadarysite, yra rizika, kad prietaisas bus nesandarus (!).
  4. Pastatykite jau sujungtą prietaisą taip, kad ertmė, ant kurios užsisuks plastikinis dangtelis su vienkartiniu filtru žiūrėtų į viršų.
  5. Savo sumaltą Coffee Cruise kavą įberkite į Aeropress kavinuko vidų. Būkite atsargūs, kad kava nepatektų ant aplink prietaisą einančio žiedo.
  6. Tuomet įpilkite dvigubai didesnį kiekį vandens, nei įdėjote kavos, šiuo atveju 15 gramų kavos atitiktų 30 mililitrų vandens. Vanduo turėtų būti apie 90 laipsnių karščio.
  7. Įsitikinkite, kad kava yra tolygiai pasiskirsčiusi, jeigu būtina, pamaišykite mentele. Viską palikite apie 30 sekundžių. Laiką sekti Jums galėtų padėti padaryti Jūsų telefone, ar bet kuriame kitame prietaise esantis laikmatis, nes čia yra svarbus tikslumas.
  8. Pusei minutės praėjus, talpą užpildykite likusiu karštu vandeniu. Praėjus dar vienai minutei, viską pamaišykite apie 10 kartų.
  9. Užsukite plastikinį dangtelį, kartu su aplietu vienkartiniu filtru. Apverskite prietaisą greitai, tačiau tvarkingai, kad kiekvienas Jūsų kavos lašelis patektų ten kur jam dera.
  10. Po apvertimo pradėkite spausti. Turėtumėte pajusti apie 15 kilogramų pasipriešinimą. Jei spausite smarkiau, kava bėgs sparčiau, o skonis bus lengvesnis, vaisiškesnis. Jei spausite silpniau – kava bėgs lėčiau, o skonis bus intensyvesnis bei kartesnis. Viskas priklauso tik nuo Jūsų nuotaikos.
  11. Kai išgirsite garsą, panašų į girgždesį, kurį sukels kontaktas su kavos tirščiais, reiškia, kad išspaudėte visą vandenį ir kavos puodelis yra pilnas. Atsukę dangtelį galėsite pašalinti panaudotą vienkartinį filtrą ir kavos tirščius tiesiog suspaudę Aeropress iki galo.