💥 GAUK PRIEIGĄ prie geriausių METŲ pasiūlymų! 👉
moccha

Latte Macchiato – kas slepiasi už šio itališko pavadinimo?

Itališkų kavos tradicijų ir amerikietiško eksperimentavimo dėka, šiais laikais jau sunku susigaudyti tarp tokios didelės espresso pagrindu ruoštų gėrimų įvairovės. Dar sunkiau suprasti, kuriuose gėrimuose yra daugiau kavos, o kuriuose – saldžių priedų ir sirupų. Didžioji dalis žmonių lengvai atpažįsta kokybišką espresso puodelį arba cappuccino, tačiau su latte macchiato yra sudėtingiau. Būtent šis gėrimas yra tarpinis espresso ir cappuccino variantas, jis ne toks galingas kaip klasikinis espresso, bet ir stipresnis nei įprastas cappuccino.

Istorija ir pavadinimo reikšmė

The Wood Roaster“ tinklaraštyje rašoma, kad išvertus iš italų kalbos, „macchiato“ reiškia „dėmėtas“, todėl tiesioginė pavadinimo reikšmė būtų „dėmėta latte“. Šis gėrimas dažniausiai apibūdinamas kaip espresso su šiek tiek pieno. Daugelis kavos ekspertų teigia, kad macchiato pirmą kartą buvo sukurtas Italijoje, devintajame dešimtmetyje.

Žodis „macchiato“ buvo naudojamas siekant baristoms palengvinti darbą ir taip pažymėti, kuriuose gėrimuose naudojamas pienas, o kuriuose ne. Būtent todėl, kad gėrimas neturi visuotinai žinomo recepto, kavinėse galima rasti labai skirtingų šios kavos variacijų. Visame pasaulyje kavinėse patiekiami į latte macchiato panašūs gėrimai, kurie skiriasi tik espresso ir pieno santykiu.

Gėrimo rūšys

Išskiriamos dvi pagrindinės macchiato rūšys – espresso macchiato ir latte macchiato. Portale „Nescafe“ aprašomi pagrindiniai šių kavų skirtumai, kurių iš tiesų nėra labai daug.

Espresso macchiato – ši rūšis laikoma pirmine gėrimo forma. Italijoje ši kava vadinama tiesiog „caffé macchiato“. Ji ruošiama pirmiausia į puodelį supilant espresso, tada ant viršaus pilami 1–2 arbatiniai šaukšteliai kaitinto pieno ir šiek tiek putos. Pienas ir nudažo espresso, atsiranda tas dėmėtumas, nuo kurio kilęs gėrimo pavadinimas. Espresso macchiato turi didžiausią kavos ir pieno santykio skirtumą, palyginus su kitais espresso pagrindu ruošiamais gėrimais, todėl espresso skonis vis tiek išlieka ryškus, pienas yra naudojamas tik kaip priedas. Kava patiekiama mažuose stikliniuose arba keramikiniuose puodeliuose.

Latte macchiato –  šio gėrimo ruošimo eiga yra priešinga. Ne į espresso pilamas pienas, bet atvirkščiai – espresso į pieną. Tai saldesnis, sluoksniuotas gėrimas, jo skonyje ryškesnis yra pienas, nes jo yra proporciškai daugiau. Svarbiausias dalykas ruošiant šią kavą – tinkamu greičiu į pieną pilti espresso. Viena espresso porcija, o kartais ir mažiau, turi būti pilama labai lėtai, kai kurios baristos espresso pila per šaukšto nugarėlę, kad kuo labiau sumažintų srovę. Tokia technika sukuria kavoje sluoksnius. Kava dažniausiai patiekiama aukštose stiklinėse.

Latte macchiato vs. Latte vs. Espresso macchiato

Labai dažnai šie gėrimai painiojami tarpusavyje ir visai nenuostabu – jų ingredientai yra tokie patys, skiriasi tik ruošimo technika ir proporcijos. Tinklaraščio „Coffee And Tea Corner“ autorė išsamiai paaiškina pagrindinius šių populiarių gėrimų skirtumus ir kokių skonių iš jų galima tikėtis.

Pieno kiekis – tai yra vienas iš svarbiausių faktorių, lemiančių kavos skonį. Bet kokioje latte kavoje yra maždaug šešis kartus daugiau pieno nei bet kuriame kitame kavos gėrime. Espresso macchiato kavoje bus mažiausias įmanomas kiekis pieno, nes jame pabrėžiamas espresso skonis, pienas uždedamas tik ant gėrimo viršaus su šaukšteliu kaip akcentas.  

Kavos skonis – jei ieškote stipraus espresso skonio, reikėtų rinktis espresso macchiato. Ji nėra tokia stipri kaip grynas espresso, tačiau išgeriama greitai, o poveikis juntamas iš karto. Norint švelnesnio gėrimo, labiausiai tiks latte macchiato, o jeigu mėgstate kreminius, pieniškus gėrimus – rinkitės klasikinę latte.

Gėrimų išvaizda – šis kriterijus iš pirmo žvilgsnio turbūt lengviausiai padeda atskirti visus tris gėrimų tipus. Latte, žinoma, lengva atskirti dėl latte art ir išplakto pieno putų. Latte macchiato išskirtinis bruožas – rudos spalvos dėmelė, esanti gėrimo centre, ji atsiranda dėl espresso, pilamo į pieną. Espresso macchiato galima atskirti dėl baltos pieno dėmelės.

Kavos ir pieno sluoksniai – jei gėrimai serviruojami stikliniuose puodeliuose, puikiai matyti ir jų struktūra, sluoksniai. Latte kava sluoksnių neturi, ji būna vientisos, šviesiai rudos spalvos, o kavos viršutinė dalis dėl putos šiek tiek šviesesnė. Latte macchiato išvaizdos prasme iš šių trijų gėrimų atrodo įspūdingiausiai – apatinėje dalyje matyti pienas, dar nesusimaišęs su espresso, o kylant į viršų spalvos keičiasi ir atsiranda vidurinis šviesiai rudas sluoksnis. Gėrimo viršutinė dalis – pieno puta – bus visiškai balta, su ruda dėmele viduryje. Espresso macchiato sluoksniai taip pat nesusidaro – tai gana tamsus gėrimas, šiek tiek šviesesnis už klasikinį espresso.

Dydis – gėrimų porcijos taip pat skiriasi, ne visos kavos serviruojamos dideliuose puodeliuose. Pavyzdžiui, espresso macchiato. Šios rūšies kava dažniausiai ruošiama į mažą puodelį – 150 ml arba mažiau. Kitų dviejų gėrimų dydžiai gali varijuoti nuo 236 ml iki 470 ml. Taip yra todėl, kad juos ruošiant naudojamas didelis kiekis pieno.

Papildomi skoniai – tikriausiai nieko jau kavinių meniu nebestebina dešimtys skirtingų variacijų latte kavų, kurios iš esmės skiriasi tik pagardais, o tai gali būti įvairūs sirupai, prieskoniai arba kvapiosios medžiagos. Latte galima gardinti bet kuo, kas patinka, ir tai vis tiek išliks latte. Kitų dviejų kavų papildomai skaninti nerekomenduojama. Latte macchiato esmė – sluoksniai, o pridėjus sirupą ar kitą priedą juos tektų sumaišyti. Saldinti ar kitaip keisti espresso macchiato taip pat nereikėtų – šis gėrimas skirtas pajusti sodriam espresso skoniui, kurį tik truputį sušvelnina keli pieno šaukšteliai.

Karamelinė macchiato

Kita šiandien visame pasaulyje mėgstama gėrimo variacija – su karamele. Nuopelnus dėl kavos išpopuliarinimo turėtų prisiimti garsioji kavinė „Starbucks“, kurioje, kaip rašoma portale „Sprudge, 1996 metais gėrimas buvo pirmą kartą paruoštas. Jis buvo sukurtas „Starbucks“ 25 metų gimtadienio proga ir turėjo būti meniu tik kelias savaites, bet populiarumo neprarado ir iki šių dienų.

Ši kava nėra įprasta macchiato su karameliniu sirupu – iš esmės tai yra ne per daug saldi vanilinė latte su karameliniu padažu ant viršaus, o tokį pavadinimą įgijo dėl kavos ir pieno sluoksniavimo. Beje, kalorijų šiame gėrime nemažai – nuo 200 iki 300 kalorijų. Palyginimui – espresso macchiato kavoje yra maždaug 25 kalorijos.

Kavinė namuose

Jeigu mėgstate kavą, bet įprastos latte ir espresso jau spėjo pabosti, latte macchiato įmanoma paruošti ir namuose, nebūtina vykti iki kavinės. „Coffee Desk“ tinklaraštyje pateikiamas paprastas šio gėrimo receptas.

Reikės:

  • Pusės puodelio pieno (125 ml);
  • Espresso;
  • Mėgstamo sirupo (nebūtina);
  • Kakavos, cinamono (nebūtina);

Ruošimo eiga:

  • Į aukštą stiklinę įpilkite 1–2 šaukštus mėgstamo sirupo (nebūtina);
  • Pieną šiek tiek pašildykite (jis turi būti vėsesnis už kavą) ir išplakite;
  • Išplaktą pieną supilkite į stiklinę (galite palikti šaukštą putų, kad vėliau jas uždėtumėte ant viršaus) ir palaukite maždaug minutę, kol pienas atsiskirs nuo putų;
  • Labai lėtai supilkite karštą espresso stiklinės šonu, sudėkite likusias putas;
  • Pabaigai galite kavą pabarstyti kakava arba cinamonu.

Internete galima rasti daugybę šio gėrimo receptų variacijų – užsisakius macchiato kavinėje, kiekvieną kartą taip pat reikėtų tikėtis vis kitokio rezultato. Visos baristos ruošdamos kavą prideda savo akcentą, vis dėlto ruošimo eiga visada turėtų būti tokia pati, nes tik taip gėrimas susisluoksniuos tinkamai, gali keistis tik proporcijos. Jeigu norite paįvairinti savo kavos ritualus ir kažkuo pakeisti cappuccino arba latte, dėmėtoji latte, kartais pamirštama nepelnytai, gali pradžiuginti švelniais, bet sodriais skoniais.