coffeeloft-logo
Nemokama Konsultacija

Lojalių klientų grupės nariams 👉-40% nuolaida kavai

Susipažinkime – kavinukas CHEMEX!

Susipažinkime – kavinukas CHEMEX!

Kas sukasi Jūsų galvoje, kai išgirstate žodžius elegancija, paprastumas, tyrumas bei dalinimasis? Gal ir nepasakysime, apie ką susimąstėte, tačiau galime pasakyti apie ką pagalvojo chemikas Peter Schlumbohm.

 

Peter buvo kilęs iš Vokietijos, tačiau 1936 metais persikėlė į JAV. Ten ir kilo nuostabi idėja sukurti prietaisą, kuris puoš Jūsų namus,  tuo pačiu džiugindamas Jus ir Jūsų draugus neįtikėtino tyrumo kava. Taip, šiandien aptarsime sėkmingiausią Peter Schlumbohm išradimą – Chemex kavinuką.

 

O konkurencijos Chemex kavinukas turėjo nemažai, mat Peter turėjo daugiau nei 300 patentų, iš kurių net 20 pateko į garsųjį New York moderniojo meno muziejų, tarp kurių yra ir mūsų kavinukas. Tiesa, vienintelis Chemex susilaukė pripažinimo iš Ilinojaus universiteto, kaip vieno gražiausių dizainų produktas moderniaisiais laikais.

Išskirtinis, minimalistinis dizainas ir kavos puodelio paruošimo paprastumas bei kavos tyrumas yra Chemex vizitinė kortelė.

Schlumbohm norėjo ne tik pagaminti kavinuką, kuris padėtų paruošti puodelį kavos be kartumo pėdsakų, bet ir prietaisą, kuris atitiktų dvidešimto amžiaus vidurio modernumą.

 

Per daugiau nei 75-erius metus Chemex nepasikeitė nė per nago juodymą. Korpusas išliko pagamintas iš specialaus, karščiui atsparaus stiklo, smėlio laikrodžio formos bei turintis bambuko medžio juosmenį, aprištą tikros odos juostele. Tai ne tik įdomi dizaino detalė, bet ir praktinis sprendimas, apsaugantis indą ir Jūsų brangias rankas nuo karščio.

Taip, Chemex tarp kavos mėgėjų yra žinomas ne tik dėl dizaino, bet ir dėl paruošiamos kavos bei proceso paprastumo. Su šiuo kavinuku paruoštoje kavoje pastebėsite ir pajusite daugiau skonių, nei įprastai. Taip yra dėl to, kad kava su vandeniu kontaktuoja ganėtinai trumpą laiką ir kava nespėja apkarsti, o popieriniai Chemex filtrai sulaiko visas nuosėdas, tirščius, bei aliejus, kurie nėra reikalingi Jūsų tobulam kavos puodeliui. Rekomenduojame vienkartinius popierinius filtrus, nes taip paruošite kokybiškesnį kavos puodelį, nei su daugkartiniu metaliniu filtru.

Kavinukas Chemex nustebins proceso paprastumu ir savo universalumu, mat galėsite paruošti nuo 1 tobulo puodelio kavos iki 6 ir daugiau (priklauso kelių porcijų, tiksliau – kokio dydžio – Chemex esate įsigiję). Užsukus svečiams galėsite parodyti išskirtinio dizaino kavinuką bei paruošti išskirtinio skonio kavą, užtrukdami ne daugiau nei 5 minutes.

Rekomenduojame:

Naudoti kavos pupeles, nes tik šviežiai paskrudintos ir šviežiai kiekvienam puodeliui sumaltos pupelės gali atskleisti tikrąjį kavos skonį, bei aromatą. Šviežias aukščiausios kokybės pupeles Jums galime parūpinti, tačiau antruoju punktu teks pasirūpinti patiems!

 

 

Patarimas:

Nuo Jūsų pasirinkto kavos ir vandens santykio bei vandens temperatūros priklausys Jūsų kavos skonis ir intensyvumas. Rekomenduojamas kavos ir vandens santykis 1:15. Pavyzdžiui, 15 gramų kavos reikėtų 225 ml karšto vandens. Vandens temperatūra turėtų būti apie 90 laipsnių karščio. Tiesa, nebijokite eksperimentuoti, keisti proporcijas, vandens temperatūrą ir atrasti savo tobulo kavos puodelio receptą.

 

  1. Pasirinkite savo mėgstamą Coffee Cruise kavos pupelių rūšį ir sumalkite jas šiek tiek (labai šiek tiek!) didesnes, nei jūros druskos kristalo dydžio. Nepamirškite užvirti vandens, kuriuo užplikysite kavą.
  2. Išskleiskite Chemex popierinį filtrą ir padėkite jį į kavinuką. Akreipkite dėmesį, kad trigubas sluoksnis atsidurtų ant piltuvėlio. Galite suvilgyti filtrą su pirmame žingsnelyje užvirtu vandeniu, taip viena kulka nušausite du zuikius: filtras prilips prie kavinuko ir leis pačiam Chemex apsiprasti su jo laukiančia temperatūra. Po keliasdešimties sekundžių vandenį galėsite išpilti per snapelį, neišimant filtro.
  3. Tuomet suberkite savo sumaltą kavą į indą. Geriausias būdas tai padaryti – iš lėto kratyti kavą iš indelio, kad ši tolygiai pasiskirstytų filtre.
  4. Užpilkite kavą dvigubai didesniu kiekiu, nei yra pačios kavos. Pavyzdžiui, jeigu įbėrėte 15 gramų kavos, tai pilkite 30 ml vandens. Stenkitės vandens nepilti ant sienelių. Užpylę vandenį pamatysite, kad kava persigers vandeniu ir pradės “žydėti” (angl. bloom). Iš kavos pradės kilti anglies dioksido burbuliukai, kurie išduos Jūsų kavos šviežumą. Kuo daugiau burbuliukų, tuo šviežesnė kava yra! Palikite kavą apie minutę ir leiskite jai “žydėti”.
  5. Praėjus minutei, pilkite vandenį, palikdami apie 6-7 milimetrus iki viršaus.
  6. Kavai pradėjus sunktis į apačią, palaikykite panašų vandens lygį, tol kol vanduo baigsis. Vandenį pilkite išlėto, sukimo judesiu, kad kava įsigertų tolygiai.
  7. Kavai baigus įsigerti, pakelti ir išmeskite filtrą.
  8. Galite pradėti mėgautis kava. Procesas turėtų užtrukti apie 3,5-4,5 min. Jeigu užtrukote ilgiau, reiškia, kad kavą sumalėte per smulkiai. Jei trumpiau – vadinasi per stambiai.