coffeeloft-logo
Nemokama Konsultacija

✨TOP KAVOS RINKINIAMS🔥iki -40%

Geriausi kavos aparatai – kaip išsirinkti?

Geriausi kavos aparatai – kaip išsirinkti?

Skanios ir kokybiškos kavos, daug kam jau tapusios maloniu kasdienybės ritualu, dažnai norisi atsigerti ne tik kavinėje, bet ir namuose. Šiuos norus lengvai galima įgyvendinti su kavos aparatais, šiandien esančiais jau turbūt daugelio žmonių virtuvėse. Vis dėlto išsirinkti aparatą, atitinkantį jūsų poreikius, gali pasirodyti nelengva užduotis – rinkoje yra daugybė įvairiausių rūšių aparatų, kurių kainos, veikimo principai ir atliekamos funkcijos kardinaliai skiriasi. Vartotojui, nesidominčiam kavos aparatų subtilybėmis, žodžiai „automatinis“, „pusiau automatinis“, „kapsulinis“, „profesionalus“ ir t.t. gali nieko nereikšti. Kokie yra pagrindiniai aparatų skirtumai ir kokiais kriterijais vadovaujantis išsirinkti geriausią kavos aparatą?

Kavos aparatų tipai

Geriausias kavos aparatas – toks, kuris atitinka kasdienius poreikius ir asmeninį kiekvieno kavos mylėtojo kokybės standartą. Internetiniame tinklaraštyje „Coffee Desk“ išsamiai aptariami pagrindiniai aparatų tipai, jų skirtumai, privalumai, trūkumai ir rekomendacijos.

Automatiniai kavos aparatai

Būtent šio tipo aparatai labai dažnai patenka į perkamiausių ir geriausiai vertinamų sąrašus, nes itin palengvina kavos ruošimo procesą. Jų valdymas yra be galo paprastas, kava paruošiama greitai, vos kelių mygtukų paspaudimu. Kavos pupelės automatiniuose aparatuose supilamos į specialią talpą ir sumalamos prieš pat kavos ruošimą. Priklausomai nuo kavos rūšies, aparatas automatiškai pasirenka reikiamą kavos ir vandens kiekį. Kitas privalumas – su tokiais aparatais lengva paruošti daugybę skirtingų kavos gėrimų, dažnai sistemų programose jau būna įvesti įvairūs receptai, galima juos sukurti patiems ir išsaugoti, pažangesniuose aparatuose įmanoma netgi sukurti atskirus vartotoju profilius, taip prietaisą gali personalizuoti kiekvienas šeimos narys.

 

Prietaisų vamzdžiai, siurbliai, malūnėliai ir kitos sistemos dalys būna paslėptos nuo vartotojo akių, kad nevargintų nereikalingomis detalėmis. Vis dėlto šių aparatų patogumas ir greitis reikalauja daugiau investicijų ir nuolatinės priežiūros: būtina reguliariai atlikti kalkių nuosėdų šalinimo programą, naudoti vandens minkštinimo filtrus, taip pat reikėtų nepamiršti ir vidinių aparato mechanizmų valymo bei pieno plakimo (jei tokia yra) sistemos priežiūros. Palyginus su kitomis rūšimis, automatiniai kavos aparatai yra gana brangūs.

Pusiau automatiniai kavos aparatai

Šie aparatai nuo automatinių iš esmės skiriasi pupelių malimo principu, o tai reikalauja šiek tiek daugiau žinių. Jie yra tarsi sumažinta profesionalių aparatų, kuriuos galima rasti kavinėse, versija. Ruošiant kavą pusiau automatiniu aparatu, pupeles reikia sumalti iš anksto, nes patys aparatai jų nemala. Tai iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti kaip minusas, bet tuo pačiu šis aspektas atveria daugiau galimybių. Malant kavos pupeles rankiniu būdu lengviau reguliuoti jų smulkumą, t.y. ir kavos stiprumą. Kuo smulkiau sumaltos pupelės, tuo kava bus stipresnė. Pieno plakimui naudojamas specialus garų vamzdelis. Tinklaraštyje „Java Presse“ rašoma, kad pusiau automatinius aparatus rekomenduojama rinktis žmonėms, kurie jau turi šiek tiek baristos įgūdžių arba nori jų įgyti ir lavinti „latte art“ techniką. Šių aparatų kainų diapazonas labai platus – gali varijuoti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų.

Kapsuliniai aparatai

Su šiais kompaktiškais ir stilingais aparatais susipažįsta vis daugiau žmonių. Išskirtinė jų savybė – kavos ruošimui naudojamos ne įprastos pupelės, o specialios kapsulės su tirpia arba malta kava. Didžiausias šių aparatų privalumas – itin paprastas ir greitas kavos paruošimas (užteks įdėti kapsulę ir paspausti vieną mygtuką), daug laiko nereikalaujanti aparato priežiūra. Be to, kavos kapsulių rūšių pasirinkimas itin platus (nuo espresso iki macchiato). Egzistuoja dvi pagrindinės aparatų sistemos ir kapsulių rūšys – Dolce Gusto ir Nespresso.

 

Dolce Gusto aparatai yra šiek tiek pigesni, o kavoms su pienu naudojamos atskiros kapsulės su pieno milteliais. Nespresso sistema yra truputį brangesnė ir gėrimams su pienu naudojamas tikras pienas, tačiau kavos rūšių pasiūla kiek nusileidžia Dolce Gusto aparatams. Kapsulinius aparatus tikrai verta rinktis žmonėms, kurie nori namuose išgerti ir įprastos juodos kavos, ir kavos su įvairiausiais priedais, tačiau negali daug laiko skirti gėrimo ruošimui. Kapsuliniai aparatai, palyginus su kitais, užima labai nedaug vietos. Vis dėlto tinklaraštyje „Barista Joy“ rašoma, kad reikėtų nepamiršti ir pagrindinių aparatų minusų – kapsulėse esanti kava jau sumalta iš anksto, todėl skonio intensyvumas gali išblėsti greičiau. Be to, ruošiant kavą su šiais aparatais sunaudojama labai daug plastiko, todėl tai nėra itin draugiškas aplinkai pasirinkimas.

Profesionalūs kavos aparatai

Kaip jau galima suprasti iš pavadinimo, šie aparatai labiau skirti kavinėms, barams ar kitoms viešojo maitinimo įstaigoms, o ne namų aplinkai. Profesionalūs aparatai pritaikyti veikdami maksimaliai sumažinti kavos ruošimo sąnaudas ir maksimaliai padidinti našumą. Šie įrenginiai išsiskiria itin talpiais vandens ir kavos rezervuarais, jutikliniais ekranais ir automatinėmis sistemos valymo programomis, kurios palengvina darbą aptarnaujant didelius srautus žmonių. Žinoma, šių aparatų kaina žymiai didesnė nei kitų. Profesionalūs kavos aparatai pagal savo pajėgumą skirstomi į vienos, dviejų, trijų arba keturių grupių. Kuo aukštesnė aparato grupė, tuo daugiau kavos puodelių vienu metu jis gali paruošti. Vis dėlto kasdieniam naudojimui į tokio tipo aparatą investuoti nerekomenduojama.

Kokie kriterijai svarbiausi renkantis automatinį aparatą?

Nors kavos aparatų tipų yra daug, visgi dažniausiai žmonės namuose renkasi turėti automatinius aparatus. Portale „Coffee Scan“ aiškiai ir išsamiai aptariami visi techniniai kriterijai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis geriausią kavos aparatą.


Temperatūros valdymo funkcija – temperatūra daro tiesioginę įtaką kavos skoniui, todėl geras aparatas privalo turėti šią funkciją. Labai žemoje temperatūroje ruošiamas gėrimas bus rūgštus, o per aukštoje – kartus. Pavyzdžiui, ruošiant espresso, rekomenduojama temperatūra yra nuo 88 iki 95 °C.


Slėgio matuoklis – slėgis kavos skoniui taip pat daro įtaką. Pavyzdžiui, jei espresso labai rūgštus, vandens išspaudimo slėgis kavos aparate buvo žemesnis nei 8 barai. Optimalus vandens išspaudimo slėgis – nuo 8 iki 10 barų. Jam užtikrinti gali padėti aparatuose įmontuotas slėgio matuoklis, taip galite slėgį kontroliuoti.


Vandens talpa – ji svarbi priklausomai nuo to, kiek kavos puodelių per dieną išgeriate. Jei kavą geriate dažnai, rinkitės aparatą su didesne talpa. Vandens lygio indikatorius talpoje taip pat svarbus – naudodamiesi juo galite nustatyti, kokį kiekį vandens norite naudoti. Taip išvengsite bereikalingo vandens švaistymo


Pieno plakiklis – jis itin svarbus, jei norite mėgautis espresso gėrimais su pienu. Pieno plakimas automatiniuose aparatuose gali būti dvejopas – rankiniu būdu su garų lazdele arba automatiškai, su aparato viduje įmontuotoje sistemoje. Patarimas visada kokybiškai putai – kavai ruošti naudokite ką tik išimtą iš šaldytuvo pieną.


Paprastas nuimamų dalių valymas ir pakeitimas – kuo įmantresnis aparatas, tuo daugiau detalių jis turi. Prieš perkant aparatą reikėtų įsitikinti, kad išorines detales lengva pilnai nuimti, taip palengvinsite sau darbą valydami aparatą. Tai svarbu ir gedimo atveju – jeigu sugedusios dalies negalėsite nuimti, teks atsisakyti viso aparato.

Papildomi kriterijai

Nors žemiau išvardinti aspektai nėra svarbiausi kavai ruošimo procese, tačiau geriausiems kavos aparatams šie privalumai būdingi.

 

Pupelių malūnėlis – šviežiai maltos pupelės stipriai prisideda prie geresnio gėrimo skonio. Rinkoje galima rasti keraminių ir plieninių malūnėlių, drastiško skirtumo tarp šių medžiagų nėra. Daug svarbiau malūnėliams – malimo rupumo reguliavimas, nuo jo priklauso kavos skonis. Kuo platesnis rupumo diapazonas, tuo geriau.

 

Savaiminio išsivalymo funkcija – būtinai įsitikinkite, kad aparatas turi šią funkciją, ypač jeigu jis yra didelės talpos. Aparatų valymas yra kantrybės ir laiko reikalaujantis procesas, todėl savaiminis išvalymas darbą šiek tiek palengvina ir visada užtikrinamas kavos šviežumas.

 

Išmaniosios technologijos – nors tai yra tik papildomi patogumai, bet elektronikos išradimams vis tobulėjant, jų norisi ir kasdienybėje. Pavyzdžiui, yra aparatų, kurie gali būti valdomi nuotoliniu būdu, mobiliųjų telefonų programėlėmis arba balsu. Šiek tiek paprastesnes technologijas galima rasti didžiojoje dalyje kavos aparatų – laikmatis, galimybė nustatyti kavos puodelių kiekį ir pan.

 

Aparato meniu – ši aparato dalis taip pat nevaidina esminio vaidmens kavos ruošime, tačiau prieš pirkdami įsitikinkite, kad meniu prieinamas kalba, kurią mokate, o išdėstymas yra patogus ir aiškus.

 

Dizainas ir apdaila – rinkitės aparato dizainą galvodami apie virtuvės interjerą. Į apdailą atkreipkite dėmesį dėl praktinių priežasčių – aparato paviršiaus medžiaga turėtų būti lengvai prižiūrima, kitaip teks daug laiko skirti ne tik vidinių mechanizmų, bet ir išorės priežiūrai.

Kodėl verta įsigyti kavos aparatą?

Vis dar svarstantiems, ar tikrai verta įsigyti kavos aparatą, tinklaraštyje „Daily Barista“ pateikiamos pagrindinės priežastys, dėl kurių namuose jis taps nepakeičiamu prietaisu.

 

  • Su automatiniais aparatais kavą galima paruošti vos poros mygtukų paspaudimu – tai itin greitas ir specialių įgūdžių nereikalaujantis procesas.
  • Ilgalaikėje perspektyvoje sutaupysite daug pinigų – skanią ir kokybišką kavą ruošiant namuose, nereikės švaistyti pinigų kavinėse perkant kavą išsinešimui.
  • Gerdami namuose ruoštą kavą, mažinsite vienkartinių puodelių naudojimą – tai draugiškas aplinkai sprendimas.
  • Automatiniai kavos aparatai turi labai platų receptų pasirinkimą, taip pat lengvai galima pakeisti įvairius nustatymus – slėgį, pupelių malimo rupumą, vandens slėgį ir temperatūrą. Visi šie veiksniai daro įtaką gėrimo skoniui, tad atsiranda plačios galimybės eksperimentavimui.

Įsigyti geriausią kavos aparatą – daug laiko ir papildomo domėjimosi reikalaujantis procesas. Žinoma, šis virtuvės atributas kai kam gali pasirodyti ir pernelyg brangus pirkinys, tačiau aukštos kokybės aparatai pasižymi ilgaamžiškumu – tai investicija ir į ateitį. Svarbiausia renkantis aparatą išsiaiškinti savo poreikius bei norus ir suderinti juos su galimybėmis.