💥 GAUK PRIEIGĄ prie geriausių METŲ pasiūlymų! 👉
Americano coffee

Americano – kavos istorija, kilmė ir receptai

Kavos kultūros augimas ir populiarėjimas šio gėrimo entuziastus vis labiau džiugina, tačiau gali atsirasti ir tokių, kuriems sunku susigaudyti tarp daugybės skirtingų pupelių rūšių, kavos paruošimo būdų ir įmantrių pavadinimų. Jei nesate nuodugniai susipažinę su platesniu kavos gėrimų kontekstu ir žinote tik klasikinį espresso, arba įprastą latte, žodis „Americano“ gali kelti keblumų. Gera žinia ta, kad ši kava, kaip ir daugelis kitų, taip pat ruošiama iš espresso. Kokia gėrimo kilmės istorija? Kas užkoduota jo pavadinime? Kviečiame susipažinti su šiuo kavos gėrimu plačiau.

Gėrimo istorija ir kilmė

Tinklaraštyje „Coffee Ordie“ rašoma, kad Antrojo pasaulinio karo metu visoje Europoje kariuomenės labai ribojo maistą ir gėrimus. Vis dėlto Italijoje kariai kavą mėgo taip pat kaip ir vyną, tai buvo jų stipri jų kultūros dalis, todėl kavos neatsisakė. Amerikiečių kareiviai buvo nepratę prie itališkos kavos stiprumo ir sodrumo, jų šalyje kava buvo ruošiama ją tiesiog užplikant karštu vandeniu ir filtruojant, ji būdavo daug silpnesnė, dažnai dar ir pridedama pieno. Arčiau amerikietiškos tradicijos Italijos virtuvėje stovėjo cappuccino, tačiau kariams netiko jos kiekis – cappuccino buvo patiekiamas per mažame puodelyje.

Tam, kad prisitaikytų prie amerikiečių karių skonio, Italijos kavinės pradėjo espresso tiekti įprasto dydžio kavos puodeliuose, likusį tūrį užpildami karštu vandeniu. Klientai galėdavo pagal skonį patys įsidėti cukraus ir įsipilti pieno. Žinia apie tokį gėrimą pasklido labai greitai ir jis buvo pavadintas „Americano“. Yra žinoma, kad dažnai italai šią savo mylimo tradicinio espresso variaciją vadina „nešvariu espresso“.

Americano paruošimas

Paruošti americano itin greita ir paprasta – visi žingsniai su paaiškinimais aptariami tinklaraštyje „Sehabla Cafe“. Susipažinus su pagrindiniais ruošimo principais vėliau galima gėrimą modifikuoti pagal savo asmeninį skonį.

Americano ruošiamas iš vieno arba dviejų espresso (pagal skonį), o ant jų užpilamas karštas vanduo. Dažniausiai pilama 1 dalis espresso ir 2 dalys vandens. Galimi ir kitokie šio gėrimo variantai. Pavyzdžiui – „short americano“ (liet. trumpas americano). Jis ruošiamas espresso ir vandenį maišant lygiomis dalimis, santykiu 1:1. Kita gėrimo versija – „iced americano“ (liet. šaltas americano). Taip vadinama kava, kurioje karštą vandenį pakeičia šaltas vanduo ir ledo kubeliai.

Pirmiausia reikia išvirti espresso – tam naudokite specialų espresso aparatą arba kitus jums prieinamus įrenginius. Toliau viskas atrodo labai paprasta – tiesiog užpilti karštą vandenį. Vis dėlto, jeigu norite išgauti autentišką gėrimo estetiką, reikėtų apsvarstyti, kuria tvarka maišysite ingredientus – ar į espresso pilsite vandenį, ar į karštą vandenį įmaišysite espresso. Amerikiečių kariai Antrajame pasauliniame kare kavą gėrė pirmuoju būdu, tačiau krema (plona aukso spalvos puta ant espresso paviršiaus) ant gėrimo išsilaikys tik ruošiant antruoju – šviežią espresso pilkite į karštą vandenį. Tokia technika svarbi ne tik išvaizdai, bet ir skoniui – kava bus riešutiškesnio, sodresnio skonio. Įprastame americano puodelyje yra maždaug 80 mg kofeino.

Kokias pupeles rinktis?

Americano skonis didžiąja dalimi priklausys nuo to, kokios rūšies ir skrudinimo kavos pupelės bus naudojamos gaminant espresso. Espresso dažniausiai ruošiamas iš tamsiai skrudintų pupelių. Tinklaraštyje „Drink Super Coffee“ rašoma, kad jos lemia sodresnį skonį ir storesnę kremą ant gėrimo paviršiaus. Ruošiant americano rekomenduojama rinktis arabikos pupeles ir įmaišyti nedidelį kiekį robustos pupelių. Žinoma, daugelis žmonių yra užkietėję arabikos pupelių gerbėjai, tačiau robustos pupelės gali pridėti ypatingo prieskonio.

Beje, ruošiant americano nereikėtų pamiršti ir vandens kokybės. Nuomonės dėl vandens temperatūros išsiskiria, tačiau daugelis kavos ekspertų mano, kad 85 °C temperatūra yra optimaliausia, tačiau kai kurie teigia, kad gėrimui galima naudoti ir maždaug 93 °C temperatūrą pasiekusį vandenį.

 „Long back“ ar americano?

Pasirodo, kad kavos pasaulyje egzistuoja ir kitas gėrimas, labai panašus į americano – jis vadinamas „long black“. Tinklaraštyje „Roasty Coffee“ rašoma, kad „long black“ taip pat ruošiamas iš espresso ir karšto vandens, tik šiek tiek kitomis proporcijomis. Espresso ir vandens santykis dažniausiai būna 1:3 (t.y. 1 dalis espresso ir 3 dalys karšto vandens). Kaip ir americano gaminimo rekomendacijose, ruošiant „long black“ siūloma espresso pilti į vandenį, o ne atvirkščiai. Šis gėrimas yra itin populiarus Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Espresso vs. Americano

Abu šie gėrimai yra gana panašūs dėl akivaizdžios priežasties – ta pati pagrindinė sudedamoji dalis. Pagrindinis skirtumas yra dydis ir skonis. Americano patiekiamas didesnio tūrio puodeliuose nei espresso. Dėl gėrime naudojamo vandens, jo skonis taip natūraliai tampa ne toks intensyvus ir ryškus kaip espresso. Jei kavinėje ieškote skonio prasme stipresnio ir labiau koncentruoto gėrimo – rekomenduojama rinktis espresso. Jeigu esate nusiteikę „ilgesniam“ gėrimui ir švelnesniam skoniui, arba norite derinti gėrimą su pienu, ledukais ar kitais priedais – išbandykite espresso.

Americano vs. kiti kavos gėrimai

Americano nuo kitų populiarių kavos gėrimų, pavyzdžiui, latte ar cappuccino, skiria tai, kad jo sudėtyje yra vandens. Pienas, atvirkščiai nei vanduo, tradiciniame gėrime nėra įprastas, tačiau visada galima jo pridėti pagal skonį. Americano su pienu vadinamas „white americano“ (liet. baltas americano). Jeigu norite pakeisti įprastą americano skonį, rekomenduojama naudoti papildomus ingredientus. Pavyzdžiui, įvairaus skonio aromatizuotus sirupus, prieskonius (cinamoną, muskato riešutą ir pan.). Norint gėrimą pasaldinti, geriau įberti cukraus ne į jau paruoštą kavą, bet į espresso – leiskite cukrui ištirpti, o tada espresso supilkite į karštą vandenį, taip gėrimas bus be cukraus grūdelių.

Gėrimo populiarumas Pietų Korėjoje

Įdomus faktas apie americano – ši kava itin populiari tarp Pietų Korėjos gyventojų. Gėrimą galima rasti beveik visose Azijos šalies kavinių meniu. Tinklaraštyje „Coffee Inspiration“ rašoma, kad pietų korėjiečiai itin mėgsta americano, nes jo sudėtyje nėra pieno, o kavos kaina itin maža. Darbuotojai gėrimą renkasi tam, kad gautų energijos ilgoms darbo valandoms, o studentai – kad galėtų nemiegoti iki vėlumos, nes turi ilgai mokytis.

Receptai

Šalta americano su kokosų vandeniu

Reikės:

  • 1 porcijos espresso
  • 120 ml kokosų vandens
  • ½ arbatinio šaukštelio cinamono
  • Ledukų

Išvirkite espresso, ją sumaišykite su kokosų vandeniu, ¼ šaukštelio cinamono. Ant viršaus užpilkite ledukų ir likusį cinamoną. Skanaus!

Karamelinė americano

Reikės:

  • 1 porcijos espresso
  • Karšto vandens
  • Plaktos grietinėlės
  • 1 valgomas šaukštas karamelinio sirupo

Paruoškite espresso jums įprastu metodu. Įkaitinkite puodelį, į jį įpilkite karšto vandens, tada supilkite espresso. Paruoškite karamelės kremą – įpilkite sirupą į plaktą grietinėlę ir kaitinkite puodelyje ant viryklės, kol pradės garuoti. Užpilkite kremą ant kavos. Skanaus!

Americano – puikus lengvo skonio gėrimo pasirinkimas, jeigu organizmas jaučia poreikį kofeinui, bet nenorite gerti per daug saldžių ar pieniškų kavų. Be to, jį galima lengvai modifikuoti, priklausomai nuo asmeninio skonio ir preferencijų. Nepaisant paprasto ir greito paruošimo, šis gėrimas visada užims svarbią vietą klasikinių kavų meniu dėl savo įdomios ir gilios istorijos.