🎁 DĖMESIO! 1kg kavos DOVANŲ 👉
frappe

Frappe – šaltasis kavos gėrimas iš Graikijos

Kai kalbama apie kavos kultūrą, kilmę ir gėrimų tradicijas, didžiausias dėmesys suteikiamas klasikiniams karštiesiems gėrimams – espresso, latte, cappuccino ir pan. Tačiau karštą vasaros dieną, nors trūksta energijos ir kofeino, ne visada norisi gerti karštą kavą. Tokiais atvejais verta rinktis šaltą kavą, pavyzdžiui, frappe, kuri ne tik atgaivins, bet ir suteiks norimo žvalumo. Šis populiarus gėrimas kilęs iš Graikijos, tačiau šiandien paplitęs jau visame pasaulyje.

Kilmės istorija

Frappe – putomis padengtas ledinės kavos gėrimas, gaminamas iš tirpios kavos, cukraus (galima naudoti ir cukraus pakaitalą, pavyzdžiui steviją) , ledo kubelių ir vandens. Kartais į kavą pilamas ir pienas. Nors šį gėrimą žino visi, pirmiausia į pasaulį jis atkeliavo iš Graikijos. Kaip rašo „Greek Reporter“, 1957 metais Salonikų (miestas Graikijoje) tarptautinėje mugėje „Nescafé“ darbuotojas Dimitris Vakondios visai netyčia „išrado“ frappe.

„Nescafé“ kompanija mugėje pristatinėjo naują vaikišką šokoladinį gėrimą, kuris buvo gaminamas plaktuvėje su šokolado milteliais ir šaltu pienu. Per pertrauką Vakondios norėjo išgerti savo įprastą kavą, tačiau nerado karšto vandens, todėl kavą plaktuvėje sumaišė su šaltu vandeniu – taip ir gimė pirminė šio gėrimo versija su kofeinu, skirta jau ne vaikams.

Oficialiai frappe ėmė taip vadintis ir tapo nacionaliniu šiuolaikinių graikų gėrimu maždaug 1979 metais, „Nescafé“ ėmė gaminti frappe miltelius. Nors šis pavadinimas kilęs iš prancūziško žodžio, reiškiančio „išplaktas“ arba „išmaišytas“, su Prancūzija gėrimo atsiradimo istorija nieko bendro neturi. Nuo pat pirmojo komercinio pristatymo šalta kava buvo simboliškai ir vizualiai siejama su nerūpestinga, karšta Graikijos vasara. Šiandien tai viena iš populiariausių kavų tarp graikų jaunimo ir turistų, atvykstančių į šią šalį.

Klasikinio gėrimo tipai ir kaip daryti frappe?

Tradiciškai Graikijoje šis gėrimas skirstomas į 3 grupes pagal naudojamo cukraus kiekį:

  • Glykós (saldus) – 2 arbatiniai šaukšteliai kavos ir 4 arbatiniai šaukšteliai cukraus.
  • Métrios (vidutinis) – 2 arbatiniai šaukšteliai kavos ir 2 arbatiniai šaukšteliai cukraus.
  • Skétos (paprastas) – 2 arbatiniai šaukšteliai kavos ir jokio cukraus.

Visų rūšių gėrimai gali būti ruošiami su pienu ar be jo. Su pienu ruošiama kava Graikijoje gali būti vadinama frapógalo. Kartais frappe gaminamas ir be vandens, o vietoje jo naudojamas tik pienas. Tokia gėrimo versija labai populiari Kipre. Kartais papildomiems skoniams išgauti naudojami įvairūs sirupai arba alkoholiai (dažniausiai likeriai).

Flavor Man“ tinklaraštyje rašoma, kad pagrindinis tradiciniam gėrimui būdingas elementas – puta – susidaro dėl dehidratacijos proceso paveiktos tirpios kavos. Dažniausiai tirpioje kavoje beveik nėra aliejaus, tik už kvapą ir skonį atsakingos molekulės ir kofeinas. Gėrime esantis cukrus taip pat padeda išlaikyti putų tekstūrą, nes padaro gėrimą tirštesnį.

Tradicinės frappe receptas yra labai paprastas, ją galima pagaminti su kokteilių plaktuvu arba  rankiniu maišytuvu:

Reikės

  • Vieno arba dviejų šaukštelių frappe miltelių;
  • Cukraus pagal skonį;
  • Šiek tiek vandens.

Kava, cukrus ir vanduo suplakami iki rusvos putos, ją reikia supilti į aukštą stiklinę. Ant suplaktos masės užpilkite šalto vandens, įdėkite ledo kubelių ir, jei reikia, įpilkite šiek tiek pieno (gali būti ir augalinis pienas). Gėrimas dažniausiai patiekiamas su šiaudeliu.

Tradicijos vs. šiuolaikiškumas

Nors Graikijoje šaltos kavos ruošimo principai išlieka beveik nepasikeitę, likusiame pasaulyje jos receptai ir ruošimo būdai yra nuolat modifikuojami, pritaikomi prie kavos mylėtojų įpročių, skonių ir besikeičiančių madų.

Portale „Little Coffee Place“ rašoma, kad kol graikai dar vis naudoja tirpios kavos granules, likusio pasaulio kavinėse frappe ruošiama su dvigubu arba viengubu espresso iš kavos aparato. Taip pat pasikeitęs ir gaminimo būdas – naudojamas ne kokteilių plaktuvas, o elektrinis trintuvas (angl. blender). Į trintuvą dažniausiai dedami ledo kubeliai, pienas, truputis vandens, cukrus, kvapiosios medžiagos arba sirupas. Jie gerai išsukami ir supilami į aukštą stiklinę, o ant viršaus pagal skonį ir pageidavimus galima uždėti plaktos grietinėlės, vanilinių ledų ar išlydyto šokolado.

Iš esmės šiuolaikinės frappe versijų ir variacijų yra daugybė. Pavyzdžiui, Serbijoje gėrimas ruošiamas su pieno ir ledais, o ant viršaus dar dedama plakta grietinėlė. Bulgarai vietoje vandens renkasi gaivųjį gėrimą „Coca-Cola“, Airijoje jis daromas su šviežiai malta kava, ledukais, pienu ir kartais karamelinio arba vanilinio skonio leidais.  

Frappe ar frappuccino?

Kaip su latte ir cappuccino, taip ir su frappe ir frappuccino kyla amžinos dvejonės – kokiais kriterijais atskirti du gėrimus? Nors abu pavadinimai ir skamba panašiai, tinklaraštis „Full Coffee Roast“ pateikia pagrindinius šių šaltų kavų skirtumus. Pirmiausia reikėtų pradėti nuo to, kad populiarusis tinklas „Starbucks“ frappuccino yra užpatentavęs kaip savo gėrimą. Frappuccino – tai cappuccino, sumaišytas su pieno kokteiliu, cukrumi, ledukais, grietinėlė ir įvairiais saldikliais.

Pagrindiniai šių kavų skirtumai:

  • Frappe tradiciškai buvo pradėta gaminti iš tirpios kavos, frappuccino – iš plikomos.
  • Graikiškoje kavoje visada bus kofeino, o frappuccino – nebūtinai („Starbucks“ galima rasti daug gėrimo versijų, kurios bus ruošiamos be kavos).
  • Frappuccino turi daug daugiau kalorijų, taip pat įprastai yra žymiai saldesnis nei frappe, nes turi daugiau priedų.
  • Frappe populiaresnė Europoje, o frappuccino – Jungtinėse Amerikos Valstijose.

 „Full Coffee Roast“ pateikia svarbiausius patarimus ruošiant frappe:

  • Jei norite saldesnės kavos – įpilkite daugiau pieno ir šiek tiek mažiau kavos.
  • Jei norite, kad frappe būtų ryškesnio skonio – naudokite mažiau pieno ir daugiau kavos.
  • Norėdami išgauti subalansuotą gėrimo skonį, rinkitės ne vienos pupelių rūšies kavą, bet kelių skirtingų rūšių mišinį. Vienos rūšies kavos pupelės gali padaryti kavą rūgštoką.
  • Geriau naudokite tamsaus skrudinimo pupeles – šviesaus skrudinimo pupelės taip pat gali suteikti kavai rūgštumo.

Kuo skiriasi frappe milteliai ir bazė?

Gaminant šaltą kavą galima rinktis – naudoti miltelius ar bazę. Dažnai iki galo nėra aiškus skirtumas tarp šių dviejų medžiagų ir kurią geriau pasirinkti. „Intermix Beverage“ atsako į šiuos klausimus.

Frappe milteliai – kavos arba ne kavos milteliai, turintys emulsiklio, kvapiųjų medžiagų ir saldumo. Jie skirti maišyti su ledu. Kiekvieną kartą gaminant šaltą kavą su šiais milteliais tereikės įpilti ledo ir pieno – visada gausite tokį patį skonį, nereikės jokių papildomų ingredientų.

Frappe bazė – miltelių pavidalo produktas, taip pat turintis emulsiklio ir saldumo, tačiau jame nėra kvapiųjų medžiagų, todėl kiekvieną kartą reikia pridėti savo. Bazė leidžia daugiau eksperimentuoti su kavos skoniais.

Ar galima paruošti frappe karštą?

Šis klausimas gali kilti nedaug susipažinusiems su skirtingų kavos gėrimų specifika, tačiau atsakymas yra vienareikšmis – negalima. Būtent dėl savo sudėties frappe žinoma kaip „ledinė kava“ – į sudėtį įeina ledas ir šaltas vanduo. Nors kai kurie žmonės ir teigia, kad espresso naudojimas gali padaryti gėrimą karštą, naudodami karštus skysčius gausite ir visai kitokį gėrimą. Jei ieškote karštos frappe, geriau tada užsisakykite klasikinį karštą cappuccino arba latte.

Svarbiausi faktai

  • Frappe, dar kitaip vadinama „ledine kava“, kilo iš Graikijos, ją netyčia 1957 metais pagamino vienas „Nescafé“ darbuotojas, suplakęs kavą su šaltu vandeniu.
  • Tradiciškai šis gėrimas gaminamas kokteilių plaktuvėje iš tirpios kavos miltelių, šalto vandens, cukraus ir ledo, tačiau išpopuliarėjus visame pasaulyje, šiandien kava turi daugybę ruošimo būdų. Vienas iš jų – gaminti frappe su espresso ir elektriniu trintuvu.
  • Šiandien tai dar vis populiariausia kava Graikijoje.
  • Frappe ir frappuccino nėra tas pats. Frappuccino – „Starbucks“ užpatentuotas gėrimas, kuriame kavos gali ir nebūti.
  • Nacionalinė frappe diena – spalio 7 d.