🎄🎁 Ypatingi Kalėdiniai Pasiūlymai! [iki -35% nuolaidos] 👉
cappuccino

Cappuccino: istorija, faktai, receptai

Cappuccino – kavos gėrimas, kurio skonį sukuria espresso, kaitinto pieno ir putos kombinacija. Šiai kavai svarbiausia struktūra – visus elementus padalinti į lygius trečdalius. Pavykęs gėrimas turėtų būti sodraus skonio, bet ne per rūgštus, o dėl pieno juntamas švelnus saldumas. Šiais laikais tai vienas mėgstamiausių kavos gėrimų, ypač tų žmonių, kurie geria kavą tik su pienu. 

C:\Users\User\Downloads\untitled (3).jpg

Istorija ir pavadinimo kilmė

Tinklapyje „History of Coffee“ pasakojama labai įdomi, su įvairiomis kultūromis susipynusi cappuccino atsiradimo istorija. Dar prieš tai, kai atsirado toks cappuccino, kokį geriame šiandien, egzistavo daugybė įvairių šio gėrimo variacijų, kurios vėliau nusistovėjo tam tikrose jo paruošimo taisyklėse.

Iš pradžių kava buvo ruošiama verdant kartu vandens ir kavos mišinį, kartais dar pridedant cukraus. Tai buvo tradicinis Osmanų gėrimo ruošimo būdas. 17 amžiaus antroje pusėje britai pradėjo kavą filtruoti, ši mada atėjo į Prancūziją ir kitas Europos šalis. Cappuccino kilo iš Vienos gėrimo „Kapuziner“. Jis buvo gaminamas su plakta grietinėle, cukrumi ir prieskoniais, o už Vienos ribų vadinamas „Vienos kava“. Cappuccino pirmą kartą pasirodė Italijoje 1930 metais, iš pradžių jis buvo ruošiamas Vienos stiliumi – su plakta grietinėle, šokoladu ir cinamonu.

C:\Users\User\Downloads\untitled.jpg

Espresso kavos aparatai išpopuliarėjo 1950 metais, tada ir buvo pradėtas ruošti toks gėrimas, kokį žinome šiandien. Jo pavadinimas atėjo iš Kapucinų vienuolių ordino drabužių spalvos, vadinamos „capuchin“. Tai buvo savitas, rusvai rudas atspalvis, kurį labai priminė cappuccino spalva.

Cappuccino receptas ir jo variacijos

Šiam gėrimui svarbu ne tik kokybiškas espresso, bet ir pieno tekstūra bei temperatūra. Standartinio cappuccino puodelio talpa – nuo 150 iki 160 ml. Puodelyje lygiomis dalimis turėtų būti paskirstytas espresso, karštas pienas ir plakto pieno puta. Tam, kad gerai išplaktumėte pieną, jums prireiks kavos aparato su pieno plakimo funkcija arba atskiro pieno plakiklio. Beje, šiuolaikiniame pasaulyje, kai itin išpopuliarėjo augalinės kilmės mityba, vietoje gyvulinio yra naudojamas augalinis pienas.

Receptas:

  • Paruoškite espresso bet kokiu jūsų mėgstamu būdu;
  • Espresso aparatu pradėkite kaitinti pieną – įpilkite jį į ąsotėlį, iš pradžių lazdelę laikykite pieno paviršiuje, o kylant temperatūrai ir putoms, ją leiskite vis žemiau. Ideali pieno temperatūra – 65 laipsniai (aukštesnėje temperatūroje pienas pradeda svilti). Žinoma, ne visada bus laiko matuoti temperatūrą maistiniu termometru, todėl geras karščio indikatorius yra jūsų delnai. Baikite kaitinimą, kai negalėsite priliesti ąsotėlio apačios. 
  • Jeigu neturite espresso aparato, yra alternatyva – pašildykite pieną iki 65 laipsnių, o tada pradėkite plakti jį rankomis su rankiniu plaktuvu arba šluotele iki tol, kol putų bus daug.
  • Supilkite espresso į puodelį, o pieną ąsotėlyje lengvai pajudinkite ratu, kad tekstūra susilygintų. Tada pilkite pieną į puodelio centrą ant espresso, vėliau judėkite ratu link puodelio kraštų ir jūsų gėrimas bus paruoštas.

Šiame vaizdo įraše profesionalus barista paaiškina, kaip paruošti klasikinį cappuccino su espresso aparatu.

Pasak „History of Coffee“, nuo pieno paruošimo ir jo kiekio priklauso, kokią cappuccino rūšį paruošime. Jei pilate daugiau pieno nei įprastai, paruošite „cappuccino chiaro“ – šviesų cappuccino. Jeigu pieno pilsite mažiau – gėrimas vadinsis „cappuccino scuro“ – tamsus arba sausas cappuccino.  Šalta šios kavos versija vadinama „Fredo“ – ant įprasto gėrimo dar pilamas šaltas plaktas pienas. Ji ypač populiari Graikijoje ir kai kuriose Italijos dalyse. Kanadoje dar labai populiarus „ledinis cappuccino“ – tai kavos gėrimas, pagamintas iš tiršto juodo sirupo, sumaišyto su vandeniu, grietinėle, pienu arba šokoladiniu pienu. 

Irish Cappuccino 

Airiška šio kavos gėrimo versija – populiarumu nenusileidžia klasikinei. Pagrindinis jos akcentas yra migdolų aromato airiškas likeris „Baileys“, kurio sudedamosios dalys – grietinėlė ir viskis. Tokį karštąjį gėrimą nesunku pasigaminti ir namuose. Receptas – iš „Just a Pinch“. 

Reikės:

  • 85 ml „Baileys“
  • 140 ml karštos kavos
  • Plaktos grietinėlės
  • Muskato riešuto

Į puodelį supilkite „Baileys“ likerį, tada – karštą kavą. Ant gėrimo užpurkškite plaktos grietinėlės, o ant jos užtarkuokite šiek tiek muskato riešuto.

Italija vs. Vakarų pasaulis

Pasak portalo „Perfect Daily Grind“, cappuccino Italijoje ir likusiame Vakarų pasaulyje skiriasi. Kaip žinoma, šių laikų gėrimas buvo išrastas 20 amžiaus pradžioje Italijoje, jis yra neatsiejama italų kultūros dalis. Ten cappuccino dažniausiai geriamas tik vieną kartą dienoje, ryte per pusryčius. Italijos nacionalinis espresso institutas net turi savo cappuccino apibrėžimą, kuris skamba taip: „25 ml espresso  kavos ir 50 ml pieno, plakto garais. Sertifikuotas itališkas cappuccino yra baltos spalvos su rudais krašteliais“.

Didžiausias skirtumas tarp itališko ir „vakarietiško“ stiliaus gėrimo – išvaizda. Itališkas, kaip ir rašoma apibrėžime, šviesios kreminės spalvos su rudais krašteliais nuo espresso. Likusiame Vakarų pasaulyje ruošiamas gėrimas dažniausiai bus dekoruojamas latte menu (angl. Latte Art).

Tradicinis itališkas cappuccino taip pat ir geriamas šiek tiek kitaip – jis greitai paruošiamas, greitai ir suvartojamas. Kava greitai užpilama pienu, keli gurkšniai ir žmogus jau gali pradėti savo dieną. Latte menas tik prideda papildomo ir nepageidaujamo laiko gėrimo ruošime.

C:\Users\User\Downloads\untitled (4).jpg

Cappuccino vs. Latte

Amžinas klausimas, kuris neduoda ramybės žmonėms, detaliai nesusipažinusiems su kavos menu – kaip atskirti cappuccino ir latte? Tiesą atskleidžia „Coffee Bean“ tinklaraštis. Abu gėrimai susideda iš tų pačių ingredientų – espresso ir pieno, tačiau jų paruošimo subtilybės skiriasi.

  • Tradiciniame cappuccino tolygiai pasiskirsto kava, kaitintas pienas ir pieno putos, latte kavoje yra daugiau kaitinto pieno ir daug mažiau putos.
  • Cappuccino yra sluoksniuojamas, o latte kavoje espresso ir kaitintas pienas yra sumaišomi.

Įdomu tai, kad išpopuliarėjus latte menui, žmonės ant kiekvienos pieno putos pradėjo laukti širdelių ir lapelių, nors tai gali pakenkti cappuccino gėrimo kokybei. Išgauti piešiniams ant gėrimo naudojamos ištemptos mikroputos, esančios paviršiuje, o tai visiškai skiriasi nuo sauso ir sluoksniuoto cappuccino pieno. Reikėtų nepamiršti vieno iš pagrindinių šių gėrimų skirtumų – tik latte kavoje espresso ir pienas yra sumaišomi.

C:\Users\User\Downloads\untitled (1).jpg

Įdomūs faktai

  • Lapkričio 8 diena yra nacionalinė cappuccino diena.
  • Kapucinų vienuolių ordinas, dėl kurių aprangos atspalvio kilo šio gėrimo pavadinimas, garsėjo misionieriška veikla tarp vargšų, atsidavimu asketiškumui ir paprastumui.
  • Dažnai ant gėrimo viršutinio putų sluoksnio dar pasirenkami priedai – imbieras, cinamonas, šokoladas ar kakavos milteliai.
  • Gėrimo putos veikia kaip šilumos izoliacija ir leidžia gėrimui ilgiau išlikti karštam.
  • Didžiausias cappuccino pasaulyje buvo pagamintas 2013 metais Milane, jį ruošė 33 baristos.
  • Gėrime buvo sumaišyta 800 litrų kavos ir 3500 litrų pieno.
  • Italijoje įprastai ši kava geriama tik iki 11 valandos ryto.
  • Italijoje niekada nereikėtų užsisakinėti jos po valgio. 
  • Tinkamai ruošiant gėrimą pirmiausia reikia pilti espresso, o tik tada pakaitintą ir suplaktą pieną.
  • Viename puodelyje gėrimo yra maždaug 70–80 kalorijų, jos atsiranda dėl pieno.
  • Daugiausia šios kavos puodelių, paruoštų per valandą – 420. Šį rekordą 2018 metais pasiekė Liza Thomas iš Australijos.
  • Daugiausia kavos puodelių, paruoštų komandos per valandą – 2231. Jį pasiekė komanda Lenkijoje, Sopote, 2015 metais.
C:\Users\User\Downloads\untitled (2).jpg

Jeigu turite kavos aparatą, kuris iškart daro cappuccino kavą, rekomenduojame jums pasižvalgyti šiose kategorijose: kavos filtrai, nukalkinimo skystis, valymo tabletės kavos aparatams.