🎁 DĖMESIO! 1kg kavos DOVANŲ 👉
latte

Latte – populiaraus gėrimo istorija, rūšys ir paruošimas

Kava – jau šimtus metų gaminamas gėrimas, turintis ilgą istoriją ir gilias tradicijas. Šiandien tai vienas iš populiariausių gėrimų pasaulyje. Nacionalinės kavos asociacijos duomenimis, 2020 metais vidutinis amerikietis per dieną išgėrė daugiau nei 3 puodelius kavos, o bendras kavos suvartojimas nuo 2015 metų paaugo net 5 procentais. Kavos rūšių ir paruošimo būdų yra daugybė, visi žmonės turi savo mėgstamiausius skonius, tačiau nebūtų klaidinga teigti, kad būtent su latte dėl populiarumo gali konkuruoti nebent klasikinis espresso. Latte – itin švelnaus skonio kavos gėrimas, ruošiamas iš espresso ir kaitinto, plakto pieno, šiandien turintis įvairių variacijų.

Pavadinimas ir istorija

Pilnas šio populiaraus gėrimo pavadinimas – „caffe latte“. Visai nenuostabu, kad jis yra būtent toks – išvertus iš italų kalbos, „latte“ reiškia pieną, o pieno čia tikrai netrūksta, jis užima du trečdalius gėrimo puodelio. Kitose šalyse gėrimas dar vadinamas „café au lait“ (Prancūzijoje), „cafe con leche“ (Ispanijoje), „milchkaffee“ (Vokietijoje), kartais dar galima išgirsti jį vadinamą „šlapiu cappuccino“. Jei kur nors Italijoje užsisakydami kavos paprašysite tiesiog „latte“, gali būti, kad jums bus atneštas tik pienas. Nors šio gėrimo pavadinimas kilęs iš italų kalbos, vis dėlto jo pradžia siejama su amerikiečių kultūra. The Darkest Roast tinklaraštyje rašoma, kad toks gėrimas, kokį geriame šiandien, buvo išrastas Berklio mieste, Kalifornijoje, „Caffe Mediterraneum“ kavinėje.

Vėlyvame šeštajame dešimtmetyje vienas iš tuometinių savininkų, kaip rašoma kavinės tinklapyje, Lino Meiorin, buvo pirmasis barista tame kvartale, kuris mokėsi Italijoje. Amerikiečiai nebuvo pratę prie stipraus tradicinio itališko cappuccino skonio, todėl prašydavo jo įpilti daugiau pieno. Galiausiai Lino nusprendė į meniu įtraukti gėrimą, kuriame būtų toks pats kiekis espresso, kaip ir cappuccino, tik daugiau pieno. Tą gėrimą pavadino „caffe latte“. Iš pradžių jis buvo patiekiamas stikliniame alaus bokale (pintoje), šiandien ši kava serviruojama aukštoje stiklinėje arba plačiame puodelyje. Dažnai ant gėrimo putos kuriami įvairūs piešinėliai, vadinami „latte art“, vyksta net atskiri šio meno čempionatai.

Latte rūšys

Šiandien kavinėse galima užsisakyti daugybę skirtingų latte rūšių – nuo kvapniosios chai ir sezoninės „pumpkin spice“ (liet. moliūgų prieskonių), iki kontraversiškai vertinamos black latte.  Didžiąja dalimi skirtingi šio gėrimo skoniai ir jų įvairovė priklauso nuo to, kokie priedai (sirupai, prieskoniai ir pan.) bus naudojami juos ruošiant, kai kuriuose gėrimuose ruošimo procesas taip pat šiek tiek skiriasi nuo klasikinės versijos. Nesikeičia tik vienas dalykas – gėrime kofeinas priklausys nuo to, kiek espresso naudosite, o įprastoje espresso porcijoje yra maždaug 63 mg stimuliuojančios medžiagos.

Kava latte

Kaip jau minėta anksčiau, įprasta latte ruošiama iš vienos arba dviejų porcijų espresso ir pieno. Dažnai šis gėrimas painiojamas su cappuccino. Esminis šių kavų skirtumas – paruošimo būdas. „Starbucks“ tinklaraštyje pateikiama aiški schema, kurioje parodomi šių gėrimų skirtumai. Cappuccino kavoje kaitinto pieno, pieno putų ir espresso proporcijos yra tolygios, o latte kavoje pieno yra daug daugiau nei putų, puta būna daug plonesnė. Taip pat šiame gėrime pienas ir espresso yra sumaišomi, o cappuccino – sluoksniuojami.

Žmonės, netoleruojantys laktozės, dažnai renkasi latte su augaliniu pienu (avižų, sojų ar įvairių riešutų (kokosų, migdolų ir pan.) pienu. Taip pat populiaru gėrimą gardinti sirupais arba prieskoniais, taip suteikiant jam savitą prieskonį. Populiariausi sirupai – vanilinis, karamelinis, mėtinis, šokoladinis ir t.t. Iš tiesų kava latte – universalus gėrimas, kurį galima paruošti visiškai pritaikant prie asmeninio skonio.

Latte macchiato

Dažnai nesutariama, ar macchiato tikrai skiriasi nuo latte kavos. Tinklaraštyje „The Roasterie“ aptariami pagrindiniai šių gėrimų panašumai ir skirtumai. Pirmiausia, macchiato yra stipresnė kava, jos skonis ryškesnis, ji neturi pieno putų. „Macchiato“, išvertus iš italų kalbos, reiškia „dėmėtas“, tai nurodo į tipišką dėmelę ant gėrimo viršaus, kuri atsiranda baristai espresso pilant tiesiai į nedidelį kiekį pieno. Latte yra daug švelnesnė, kreminės tekstūros kava, joje yra daugiau pieno. Kitas skirtumas – pienas pilamas ant espresso, o ne espresso ant pieno, kaip yra macchiato. Nors šiandien macchiato yra dažnai patiekiamas ir aukštoje stiklinėje, su daug įvairių sirupų, tradiciškai tai turėtų būti mažame puodelyje serviruojamas stiprus, sodraus skonio gėrimas.

Chai latte

Šio gėrimo pavadinimas klaidinantis. Jis iš tiesų ruošiamas ne espresso, o arbatos, dažniausiai juodos, pagrindu. Tai – vienas iš seniausių pasaulio gėrimų, išsiskiriantis ypatingu aromatu ir švelniu aštrumu. Kaip rašoma portale Perfect Daily Grind“, ši „kava“ atsirado Indijoje prieš kelis tūkstančius metų, bet išliko mėgstama žmonių iki šių dienų. Žodis „chai“ – hindustaniškas. Jis reiškia „arbatą“, augančią Asamo regione.

Kai kalbama apie „chai“, turima omenyje „masala chai“ arbata. Tai juodosios arbatos ir prieskonių mišinys, ruošiamas išmirkius juodą arbatą vandenyje ir sumaišius ją su pienu, imbieru ir cukrumi. Taip pat tinka ir kiti prieskoniai – cinamonas, kardamonas, gvazdikėliai ar pipirai. Anksčiau ji būdavo ruošiama be pieno, pieno putos atsiradimui įtakos turėjo britų kolonizacija. Norint pasigaminti chai latte namuose, šiandien parduotuvėse galima rasti specialių gėrimo mišinių miltelių pavidalu, kuriuos reikia sumaišyti su išplaktu kaitintu pienu.

Mocha

Šią kavą, kitaip dar vadinamą „šokoladine latte“, dažnai renkasi tie, kurie mėgsta saldžius gėrimus. Kaip rašoma „Coffee Affection“ tinklaraštyje, pagrindinė mockos sudedamoji dalis – šokoladas. Gaminant šį gėrimą, pirmiausia puodelyje atsiranda espresso, tada pilamas šokoladas, kaitintas pienas. Ant viršaus dar kartais uždedama plakta grietinėlė arba šokolado drožlės. Šio gėrimo paruošimas yra labai panašus į latte kavą, tačiau rezultatas būna žymiai saldesnis.

Black latte

Šis gėrimas neturi beveik nieko bendro su tuo, kas įprastai slepiasi po tokiu pavadinimu. Tai maisto papildas, parduodamas miltelių formoje, skirtas kūno svorio kontroliavimui ir lieknėjimui. Pagrindinė jo veiklioji medžiaga – aktyvinta anglis. Kitos sudedamosios dalys – kokosų pienas, demineralizuotos išrūgos, maltodekstrinas, chromo pikolinatas ir kt. Jis ruošiamas du arbatinius šaukštelius miltelių užpilant karštu vandeniu.  Gamintojų teigimu, reguliariai vartojant šį gėrimą, kūno riebalai turėtų būti absorbuojami ir paverčiami energija, o medžiagų apykaita pagreitėti.

Vis dėlto portale „Diet Spotlight“ rašoma, jog nėra jokių mokslinių įrodymų, kad aktyvinta anglis gali padėti sumažinti svorį. Priešingai, mitybos specialistai ir medikai perspėja, kad ji gali užkirsti kelią maistinių medžiagų įsisavinimui. Kita vertus, kofeiną galima sieti su pagalba bandant sumažinti svorį, tačiau prieš vartojant tokį gėrimą, reikėtų pasitarti su gydytoju. Taip pat labai svarbu subalansuota ir visavertė mityba, o atsikratyti nepageidaujamo svorio galima ir natūraliais būdais – pavyzdžiui, renkantis sportą ir aktyvų gyvenimo būdą, sveikesnį maistą.

Kas yra latte art?

Įvairios formos, raštai ir piešiniai, sukuriami ant pieno putos kavos puodelyje, yra vadinami „latte art“. Profesionalūs baristos puodelyje moka nupiešti neįtikėtinus piešinius ranka, tačiau norintiems tai pabandyti namuose, galima nusipirkti specialius trafaretus ir ant jų barstyti cinamoną, šokoladą ar kitus prieskonius.

Laisvas pilstymas – tai technika, kai dizainas kuriamas pilant pieną ant kavos iš tam tikro aukščio ir judinant pieno ąsotėlį, kad pieno puta ir krema susijungtų. Populiariausi piešinių dizainai – širdelė ir lapas, labiau patyrę baristos kuria gulbes ir tulpes, tačiau įvaldžius pagrindines technikas, laisvai galima kurti begalines dizainų variacijas.

Barista Institute“ rašo, kad kava, dekoruota įvairiais raštais, išpopuliarėjo JAV devinto dešimtmečio pabaigoje ir dešimtojo dešimtmečio pradžioje. Netrukus mada ėmė plisti po viso pasaulio kavines. Šiandien pasaulyje rengiami pasauliniai šio meno čempionatai, kuriuose varžosi geriausi baristos iš viso pasaulio. Išskirtinį pasirengimą rodo dalyviai iš Azijos, pastaraisiais metais jie dažniausiai ir patenka tarp laimėtojų. Šiame vaizdo įraše galite pamatyti 2015 metų čempionato nugalėtojo Caleb Cha pasirodymą.

Kaip pasigaminti šį gėrimą namuose?

Net jeigu ir neturite espresso aparato namuose, vis tiek galite pabandyti paruošti latte. Maisto tinklaraštis „The Kitchn“ pateikia aišku receptą žingsnis po žingsnio.

  • Pirmiausia paruoškite espresso. Tai gali būti stipri užplikyta kava, espresso iš pusiau automatinio arba kapsulinio kavos aparato. Espresso turėtų sudaryti 1/3 puodelio dalies.
  • Plakite pieną: supilkite jį į stiklainį, užpildykite ne daugiau nei iki pusės. Tvirtai užsukite dangtelį ir kuo stipriau purtykite stiklainį, kol pienas suputos dvigubai. Tai truks maždaug nuo 30 iki 60 sekundžių.
  • Pašildykite pieną: nuimkite dangtelį nuo stiklainio ir įdėkite jį į mikrobangų krosnelę maždaug 30 sekundžių. Pieno puta turėtų iškilti į paviršių.
  • Pilkite į espresso šiltą pieną. Tam, kad sulaikytumėte putą, pridenkite stiklainio viršų šaukštu.
  • Ant viršaus šaukšteliu uždėkite putų, galite kavą pagardinti cinamonu, kakavos milteliais arba tarkuotu muskato riešutu.

Įdomūs faktai

Mobile Cuisine pateikia dar negirdėtus, įdomius faktus apie šį populiarų gėrimą:

  • Spalio 7-oji yra nacionalinė latte diena.
  • Pasak „Oxford English Dictionary“, terminą „caffe latte“ pirmą kartą anglų kalboje panaudojo William Dean Howells, savo esė „Italijos kelionės“ 1867 metais.
  • Kava ir pienas yra svarbi Europos virtuvės dalis nuo XVII a.
  • 1600 metais grupė moterų, nusivylusi vyrų vaisingumu, teigė, kad būtent kava padaro juos nevaisingus.
  • Italijoje šis gėrimas dažniausiai geriamas tik per pusryčius.
  • Per dieną JAV išgeriama daugiau nei 400 milijonų kavos puodelių. Milijonai iš jų – būtent latte.