coffeeloft-logo
Nemokama Konsultacija

Lojalių klientų grupės nariams 👉-40% nuolaida kavai

Stevija – natūralus „cukrus“, randamas gamtoje

Stevija – natūralus „cukrus“, randamas gamtoje

Saldumynai, saldūs gėrimai ar, apskritai, maistas, kuris yra saldus, dažniausiai asocijuojamas su dideliu cukraus kiekiu, nenatūraliais saldikliais, kenksmingu poveikiu žmogaus organizmo funkcijoms ir netgi fizine priklausomybe. Kalbėdami apie sveiką gyvenimo būdą, dažnai girdime pasakymą, kad cukrus yra „baltoji mirtis“ – apie jo žalą organizmui jau prirašyta daugybė straipsnių ir atlikta šimtai tyrimų. Vis dėlto saldumas maiste ar gėrimuose ne visada yra žalingas, o kartais jis gali turėti net ir teigiamų savybių. Vienas iš tokių atvejų – stevijos vartojimas.

Kas tai?

Stevija – visiškai natūralus cukraus pakaitalas, randamas Saldžiosios stevijos (lot. Stevia rebaudiana) lapuose. Kaip rašo „Stevia Benefits“, tai Pietų Amerikos augalas, kilęs iš Paragvajaus ir Brazilijos, jau ilgą laiką naudojamas gėrimų, vaistų saldinimui ir arbatos virimui. Vietiniai žmonės jį naudoti pradėjo dar 16 amžiuje, bet modernių mokslinių tyrinėtojų dėmesio jis susilaukė tik 20 amžiaus ankstyvojoje pusėje. Dėl ypatingo lapų saldumo augalas buvo vadinamas „medaus lapais“. Šiuo metu pasaulyje yra apie 150 šio augalo rūšių.

 

Pasak medicininio portalo „Medical News Today“, Kinija yra pirmaujanti šalis pagal produktų, pagamintų iš šio augalo, eksportavimo mastus, tačiau jie gaminami daugybėje šalių. Augalo sėklas net galima įsigyti sodininkystės prekių centre ir auginti jį namų sąlygomis. Nors daug kas nėra girdėjęs apie gerąsias šio saldiklio savybes, jis yra maždaug 200–300 kartų saldesnis už įprastą cukrų. Be to, jį auginant prireikia maždaug 20 proc. mažiau žemės ir vandens išteklių išgauti tokiam pačiam saldiklio kiekiui, palyginus su kitais saldikliais, todėl yra kur kas draugiškesnis aplinkai.

Pripažinimas pasaulyje

Stevijos lapelių ir stevijos ekstrakto (steviolio glikozido) statusas pasaulio rinkoje yra labai skirtingas. Portale „Web MD“ pasakojama, kad Stevijos lapų ekstraktas kaip saldiklis naudojamas daugelyje šalių, tačiau JAV situacija ilgą laiką buvo kiek kitokia. 1987 metais Jungtinių Valstijų maisto ir vaistų administracija (FDA) uždraudė prekybą stevija kaip saldikliu, juo galėjo būti prekiaujama tik kaip maisto papildu arba kaip viena iš sudedamųjų dalių odos priežiūros produktuose. 2008 metų gruodį FDA rebaudiozidą A (vieną iš stevijos cheminių medžiagų) visuotinai pripažino saugiu saldikliu.

 

Europos Sąjungoje šviežiais stevijos lapeliais prekiauti kol kas yra uždrausta, nes manoma, kad jų poveikis dar nepakankamai ištirtas. Tačiau Japonijoje, Kinijoje ir kitose Azijos šalyse lapeliai vartojami taip pat plačiai kaip ir ekstraktas. Iš augalo lapelių galima išgauti 8 skirtingus glikozidus, tačiau dažniausiai maisto pramonėje naudojamas būtent steviolis arba rebaudiozidas A. Žodis „stevija“ vartojamas jiems sinonimiškai.

Išskirtinės saldiklio savybės

Stevija laikoma viena iš geriausių ir sveikiausių alternatyvų pridėtiniam cukrui. Kaip rašoma „Live Science, šis maisto ingredientas paradoksalus tuo, kad yra vertinamas už tai, ko neturi, t.y. kalorijų. Skirtingai nei kiti cukraus pakaitalai, ji išgaunama iš augalo ir laikoma bekaloriu saldikliu. Tai ypač svarbu žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.

Stevijos nauda organizmui:

  • Cukraus kiekio kraujyje kontroliavimas – yra atlikta nemažai tyrimų, kurie patvirtino teigiamą saldiklio poveikį diabetu sergantiems žmonėms, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje. Pavyzdžiui, 2010 metais atliktame tyrime, kuris analizavo saldiklių poveikį gliukozės ir insulino lygiui kraujyje, paaiškėjo, kad šis saldiklis tam įtakos neturi. Kitas eksperimentas, kuriame dalyvavo 12 suaugusių žmonių, valgiusių kokosinį desertą, parodė, kad tie, kurie suvalgė desertą su 50 proc. saldiklio ir 50 proc. cukraus, turėjo 16 proc. žemesnį cukraus kiekį kraujyje nei tie, kurie valgė desertą su 100 proc. cukraus.
  • Kalorijų reguliavimas – žmonėms, kurie niekaip nesusitvarko su antsvoriu ir nepajėgia atsisakyti maisto, kuriame yra daug cukraus, natūralus saldiklis gali tapti išeitimi. Laikoma, kad jis neturi kalorijų, o naudojamas maiste vis tiek jam suteikia saldumo. Taip galite kontroliuoti suvalgomų kalorijų kiekį neatsisakydami mėgstamų saldumynų – tiesiog pakeiskite juos sveikesniais.
  • Mažesnė kasos vėžio rizika – natūraliame saldiklyje yra daug antioksidantų ir sterolių junginių, įskaitant ir kempferolį. 2016 metais JAV atlikti tyrimai rodo, kad kempferolis gali sumažinti kasos vėžio riziką net 23 proc.
  • Vaikų mitybos įpročių keitimas – vaikų mityba daro didelę taką jų raidai. Per didelis cukraus vartojimas ir kalorijų kiekis yra tiesiogiai susijęs su nutukimu ir širdies kraujagyslių ligomis ateityje. Šiais laikais yra daugybė produktų, gaminamų būtent su šiuo natūraliu saldikliu, kurie suteikia galimybę ugdyti naujus įpročius, kol dar ne vėlu.
  • Cholesterolio reguliavimas – 2009 metais Indijos mokslininkai analizavo, ar stevijos milteliai gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Tyrimo dalyviai vartojo 20 mililitrų natūralaus saldiklio kiekvieną dieną visą mėnesį. Rezultatai parodė, kad „blogojo“ cholesterolio ir trigliceridų kraujyje sumažėjo, o „gerojo“ – padidėjo.

Ar stevija gali kenkti?

Portale „Health Line“ rašoma, kad Jungtinių Valstijų maisto ir vaistų administracija (FDA) stevijos ekstraktą laiko iš esmės nekeliančiu žalos organizmui, tačiau to paties teigti apie jos lapelius neįmanoma, nes dar nėra pakankamai moksliniais tyrimais pagrįstų įrodymų.

 

Mokslininkai šiandien dar tyrinėja, ar neapdoroti lapeliai gali pakenkti žmogaus inkstams ir reprodukcinei sistemai, ar per daug nesumažina kraujo spaudimo. Kai kurie produktai iš stevijos sudėtyje turi cukraus alkoholių, todėl žmonėms, kurie yra jiems jautrūs, gali sukelti virškinimo problemas, pykinimą.

 

Svarbu nepamiršti, kad saldiklio nerekomenduojama vartoti besilaukiančioms ir maitinančioms moterims, nes jo poveikis vaisiui ir laktacijai dar nėra ištirtas.

 

Tol, kol stevija yra labai išgryninta ir vartojama saikingai, jokių šalutinių poveikių ir diskomforto sukelti neturėtų.

Saldiklio naudojimo galimybės

Įtraukiant šį saldiklį į savo mitybą derėtų nepamiršti, kad jo skonis nuo cukraus šiek tiek skiriasi ir prie jo reikia priprasti. Stevija yra švelnaus saldymedžio skonio, kartais gali būti šiek tiek kartoka. Dėl to, kad yra kelis šimtus kartų saldesnė už cukrų, ji negali būti naudojama maiste tokiomis pačiomis proporcijomis. Šį natūralų saldiklį parduotuvėse galima rasti įvairiose formose – nuo sirupo iki mažų tablečių. Čia galite rasti lentelę, kurioje pavaizduotos augalinio saldiklio ir cukraus kiekio proporcijos.

Sirupas

Sirupas – turbūt dažniausiai pasirenkama ir lengviausiai dozuojama stevijos ekstrakto forma. Maždaug 4–5 lašeliai sirupo atitinka 1 arbatinį šaukštelį cukraus. Sirupo naudojimas maisto ir gėrimų gamyboje labai paprastas – lašinkite jį į visus gaminius, kuriuose įprastai naudojate cukrų. Pavyzdžiui, arbatąkavą, kepinių tešlą, jogurtą ir pan. Svarbu sirupo nepadauginti, nes jo skonis labai intensyvus, tad geriau vis paragaukite palaipsniui jį lašindami. Nors kaina priklauso ir nuo sudėties grynumo, stevijos sirupas nėra pigus – 50 ml kaina gali siekti ir 15 eurų – tačiau dėl didelės koncentracijos jo užtenka itin ilgai.

Lapeliai

Šviežių stevijos lapų Lietuvoje, deja, nusipirkti neįmanoma, nebent bandysite užsiauginti augalą namų sąlygomis, bet parduotuvėse galima rasti džiovintų lapelių. Jų kaina daug žemesnė nei sirupo – 100 gramų kainuoja kelis eurus. Džiovintus augalo lapus galima naudoti kaip ir bet kokias kitas valgomas žoleles – arbatai, juos užplikant karštu vandeniu. Vis dėlto, kaip jau rašyta anksčiau, neapdoroti lapai kol kas dar yra mažai ištirti mokslininkų, todėl rekomenduojama juos vartoti saikingai.

Tabletės

Tokią saldiklio formą yra patogiausia naudoti saldinant gėrimus, į kuriuos įprastai būtų dedamas cukrus. Nesvarbu, ar gėrimas karštas, ar šaltas, tabletės ištirpta bet kokios temperatūros skystyje. 1 tabletė atitinka maždaug pusę arbatinio šaukštelio cukraus. Tabletės kainos atžvilgiu yra tarpinis variantas tarp lapelių ir sirupo, 300 tablečių pakuotė kainuoja maždaug 8 eurus. Renkantis tabletes reikėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtį – dažniausiai jos būna ne grynos, o papildytos vyno rūgštimi, leucetinu ir kitomis medžiagomis, todėl turi šiek tiek kalorijų (100 gramų – apie 30 kcal).

Milteliai

Ši stevijos forma yra itin koncentruota, o kiekis sunkiau pamatuojamas nei, pavyzdžiui, sirupo. 1 gramas miltelių atitinka net 250 gramų cukraus, tad su jais reikėtų gaminti atsargiai. Jie savo konsistencija yra panašiausi į paprastą cukrų, tačiau šiek tiek sunkiau tirpsta vandenyje nei tabletės. Tiems, kas nemėgsta specifinio stevijos skonio, milteliai gali būti puiki išeitis, nes prie sudėties dažniausiai rašoma, kad jie neturi prieskonio. 50 gramų miltelių kainuoja maždaug 10 eurų.

Kaip auginti steviją namuose?

Šiam augalui populiarėjant, daug žmonių nori pabandyti patys jį užsiauginti namų sąlygomis. Išoriškai stevija – niekuo neišsiskiriantis žalias augalas, kuris stiebiasi iki 1 metro aukščio. Jo lapai užauga iki 3,5 centimetrų ilgio, panašūs į mėtų ar dilgėlių, bekvapiai. Tinklaraštyje „Garden Therapy“ aprašomos pagrindinės taisyklės, kurių reikia laikytis, norint išauginti šį astrinių augalų šeimos atstovą ant savo namų palangės.

 

Geriausia sėti pavasarį kambaryje, vazone, tačiau sėklų daigumo procentas gana mažas – tik 15–20 proc., todėl gali prireikti šiek tiek kantrybės. Stevijoms būtina nuolatinė saulė ir drėgmė, todėl vazonui namuose parinkite pačią saulėčiausią vietą. Jei yra galimybė, gerai būtų vazoną vasarą išnešti į lauką ir persodinti augalą į lysvę. Ten jis galės augti iki pirmųjų šalnų.

Svarbiausi faktai

 

  • Stevija – iš Pietų Amerikos kilęs augalas, iš kurio lapų išgaunamas visiškai natūralus saldiklis.
  • Šis saldiklis yra daugmaž 300 kartų saldesnis už baltąjį cukrų.
  • Stevija padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir kalorijas, nes yra laikoma bekaloriu saldikliu.
  • Saldiklyje esantys antioksidantai sumažina cholesterolio kiekį kraujyje ir riziką susirgti kasos vėžiu.
  • Žali, neapdoroti augalo lapai yra dar nepakankamai ištirti, kad būtų galima įrodyti jų teigiamą arba neigiamą poveikį sveikatai, todėl juos reikia vartoti itin saikingai.
  • Nėščiosioms ir maitinančioms šio cukraus pakaitalo vartoti nerekomenduojama.
  • Saldiklį galima naudoti bet kokio maisto gamyboje sirupo, tablečių arba miltelių pavidalu.