coffeeloft-logo
Nemokama Konsultacija

Lojalių klientų grupės nariams 👉-40% nuolaida kavai

Tiramisu: legendomis apipinto, itališko deserto istorija ir receptai

Tiramisu: legendomis apipinto, itališko deserto istorija ir receptai

Šiandien turbūt sunku būtų surasti žmogų, kuris nei karto gyvenime nėra ragavęs garsiojo deserto iš Italijos – tiramisu. Jo pavadinimas, kilęs iš Trevizo (miestas Italijoje) tarmės tireme su, reiškia „pakelk mane“ arba „pralinksmink mane“. Kad ir koks būtų populiarus šis desertas, gaminamas iš sausainių, vadinamų „damų piršteliais“, maskarponės sūrio, kavos ir kiaušinių trynių, jo atsiradimo istorija nėra iki galo aiški.

 

Vieni šaltiniai teigia, desertas buvo atrastas Italijos viešnamio vadovės 19 amžiuje kaip afrodiziakas, kitur „tiramisu tėvu“ vadinamas Ado Campeol – restorano Trevizo mieste savininkas, įtraukęs desertą į restorano meniu tik 1972 metais. Šiandieninės tiramisu variacijos nuo pirmųjų receptų tikriausiai jau nuėjo toli, bet ikoniško deserto skonio pagrindinis akcentas išlieka tas pats – kavoje išmirkyti „damų piršteliai“ ir gardus maskarponės kremas. Beje, kiekvienais metais kovo 21 dieną minima tiramisu diena, o Trevizo mieste vyksta šiam desertui skirti renginiai, degustacijos ir varžomasi, kas pagamins skaniausią tiramisu.

Faktai ar legendos?

Viena iš tiramisu atsiradimo istorijų, aprašyta tinklapyje „Accademia del tiramisu“, pasakoja apie tai, kad 1800 metais šį desertą „atrado“ vieno Trevizo viešnamio šeimininkė. Rašoma, kad jis veikė kaip afrodiziakas. Moteris siūlydavo šį desertą vyrams po linksmybių vakaro pabaigoje, kad jis suteiktų jiems naujos energijos ir klientams nekiltų bėdų dėl „santuokinių pareigų“ savo žmonoms, kai grįždavo namo. Jei tikėtume šia istorija, tiramisu gali būti ne tik saldus desertas, bet ir seksualinę energiją suaktyvinantis maistas.

 

Kita tiramisu „gimimo“ versija šiek tiek skiriasi nuo pirmosios, nors vieta išlieka ta pati – Trevizas, Italija. Pasakojama, kad toks desertas, kokį valgome šiandien, yra gana naujas ir sukurtas tik 20 amžiaus pabaigoje. Pasak portalo „CBS News“, restorano „Le Beccherie“ savininkas Ado Campeol ir jo žmona Alba laikomi tiramisu „išradėjais“. Prie deserto recepto prisidėjo ir restorano virtuvės šefas Roberto Linguanotto – pirmą kartą jis netyčia įmetė maskarponės sūrį į dubenį su kiaušiniais ir cukrumi.  Kartu su Alba jie ištobulino receptą, pridėdami sausainius, išmirkytus kavoje, ir apibarstydami juos kakavos milteliais. Šiandien desertas laikomas vienu iš pagrindinių Italijos gastronomijos patiekalų.

 

Deja, bet 2021 metų lapkričio pirmą dieną buvo pranešta, kad Ado Campeol mirė, jam buvo 93 metai. Kaip rašoma „The Guardian“, jis mirė savo namuose, Trevize. Šiandien garsiajam restoranui „Le Beccherie“ vadovauja Ado Campeol sūnus Carlo. Veneto regiono, kuriam priklauso ir Trevizo miestas, gubernatorius Luca Zaia 2013 metais siekė gauti Europos Sąjungos sertifikatą, kuris apsaugotų originalų deserto receptą nuo bet kokių pakeitimų, pavyzdžiui, nebūtų galima gaminti tiramisu su grietinėle ir braškėmis, kaip daroma kai kuriose šalyse.

Tiramisu ir kava

Kitas nepakeičiamas itališko deserto ingredientas – sausainiai „damų piršteliai“, kurių pavadinimas kilo dėl formos panašumo į moters pirštus. Jų kilmės vieta – 11 amžiaus Prancūzija. Portale „Biscuit People“ rašoma, kad šių sausainių atsiradimo istorija, kaip ir tiramisu, nėra iki galo aiški. Jokie istoriniai šaltiniai negali paaiškinti, kodėl kepėjai pasirinko gaminti būtent tokios formos sausainius, o ne plokščius ir apvalius.

 

Nors įprastai piršteliai laikomi prancūzų išradimu, už jų slypi dvi tautosaka jau virtusios istorijos. Pagal pirmąją istoriją, šie sausainiai atsirado 15 amžiaus pabaigoje, tuometinių Savojos olandų teisme. Jie buvo iškepti Prancūzijos karaliaus garbei, kai jis atvyko į svečius, ir nuo tada žinomi kaip oficialūs teismo sausainiai. Pagal antrąją teoriją manoma, kad sausainiai kilę iš Italijos, Pjemonto regiono.

Tiramisu ir „damų piršteliai“

Kitas nepakeičiamas itališko deserto ingredientas – sausainiai „damų piršteliai“, kurių pavadinimas kilo dėl formos panašumo į moters pirštus. Jų kilmės vieta – 11 amžiaus Prancūzija. Portale „Biscuit People“ rašoma, kad šių sausainių atsiradimo istorija, kaip ir tiramisu, nėra iki galo aiški. Jokie istoriniai šaltiniai negali paaiškinti, kodėl kepėjai pasirinko gaminti būtent tokios formos sausainius, o ne plokščius ir apvalius.

 

Nors įprastai piršteliai laikomi prancūzų išradimu, už jų slypi dvi tautosaka jau virtusios istorijos. Pagal pirmąją istoriją, šie sausainiai atsirado 15 amžiaus pabaigoje, tuometinių Savojos olandų teisme. Jie buvo iškepti Prancūzijos karaliaus garbei, kai jis atvyko į svečius, ir nuo tada žinomi kaip oficialūs teismo sausainiai. Pagal antrąją teoriją manoma, kad sausainiai kilę iš Italijos, Pjemonto regiono.

Kaip pasigaminti tobulą desertą?

Internete ir receptų knygose galima atrasti šimtus skirtingų tiramisu receptų ir jo variacijų, todėl lengva tarp jų pasimesti. Ypač, jeigu šio saldumyno negaminate kasdien. Italų gamintojo „Delallo“ tinklaraštyje pateikiami pagrindiniai patarimai, kurie padės desertą paruošti nepriekaištingai.

 

  1. Nemirkykite sausainių per ilgai – panardinkite „damų pirštelius“ į kavą ar pasirinktą alkoholį ir greitai ištraukite. Jei laikysite juos skystyje per ilgai, deserto tekstūra bus per daug drėgna, o forma netvarkinga.
  2. Maišykite skonius – nors klasikinio tiramisu šalininkai tam nepritartų, vietoje kavos galite rinktis mėgstamą alkoholį (romą, amaretą ar sambuką), o vasarą kavą pakeisti vaisių sultimis, tyrėmis ar sirupu, taip suteikdami desertui gaivumo.
  3. Maskarponės sūris – tikro tiramisu paslaptis. Dažnai žmonės daro klaidą, vietoje maskarponės pasirinkdami kitą kreminį sūrį, tačiau tik maskarponės sūris gali suteikti desertui autentišką skonį.
  4. Dėkite sausainius vieną ant kito kryžmai – jeigu su kiekvienu sausainių sluoksniu pakeisite jų kryptį, desertas bus stabilesnės ir tvarkingesnės formos. Sudėjus sausainius tiesiai vieną ant kito, jis gali paprasčiausiai sugriūti.
  5. Išklokite keptuvę maistine plėvele arba kepimo popieriumi – kai jau reikės išimti tiramisu iš formos, su plėvelė tai padaryti bus daug paprasčiau, išgausite pilną sluoksniuoto deserto receptą jam neapvirtus.
  6. Būkite kantrūs – paruošę desertą, laikykite jį šaldytuve bent jau 6 valandas, taip jis įgaus sodrų kakavos skonį.

Pagaminti gali kiekvienas

Pagaminti šį klasikinį desertą visai nesunku, tai gali padaryti net ir virtuvėje dažnai nesisukantys žmonės. Žemiau pateikiamas klasikinis tiramisu receptas ir dėmesio verta deserto variacija – tiramisu torto receptas.

Klasikinis tiramisu receptas

Do Eat Better Experience“ tinklaraštyje galima rasti klasikinį, lengvai pagaminamą tiramisu receptą 6 asmenims.

Reikės:

  • 4 šviežių kiaušinių                                                                                              
  • 100 gramų cukraus                                                                                                               
  • 500 gramų maskarponės sūrio                                                                                         
  • 300 gramų biskvitinių „Damų pirštelių“                                                                         
  • Nesaldinto espresso lungo                                                                          
  • Karčios kakavos

Gaminimas:

Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų į atskirus indus. Trynius plakite su cukrumi, kol masė pasidarys vientisa. Tada į masę sudėkite maskarponės sūrį ir plakite toliau elektriniu plaktuvu.

 

Paruoškite kavą ir leiskite jai atvėsti. Espresso kavos aparatu ruošiama kava. Ji primena klasikinį espresso, tačiau pro pupeles gamybos metu prasunkiama šiek tiek daugiau vandens, jos skonis ne toks intensyvus.

 

Kiaušinių baltymus išplakite iki purumo ir supilkite juos į anksčiau paruoštą maskarponės sūrio masę.

 

Pamirkykite „damų pirštelius“ atvėsusioje kavoje (užtenka tik suvilgyti, kad neištižtų) ir dėkite juos kaip pirmą deserto sluoksnį. Ant viršaus užtepkite storą sluoksnį maskarponės masės, o toliau vėl dėkite sausainius, suvilgytus kavoje. Ant sausainių sukrėskite ir lygiai užtepkite likusią masės dalį, o ją apibarstykite kakava.

 

Viską dėkite į šaldytuvą ir laikykite maždaug 5–6 valandas.

 

Skanaus!

Tiramisu tortas

Maisto tinklaraštyje „Rice and Flour“ pateikiamas kiek sudėtingesnis tiramisu torto receptas. Jis puikiai tiks šventėms ar dienoms, kai virtuvėje norite praleisti daugiau laiko. Jums reikės:

 

Biskvitui:

  • 4 kiaušinių trynių  
  • 4 kiaušinių baltymų                                                                         
  • 4 kiaušinių baltymų                                                                                            
  • 20 gramų cukraus pudros                                                                                                 
  • 40 mililitrų pieno                                                                               
  • 30 mililitrų aliejaus                                                                                     
  • ½ šaukštelio vanilės ekstrakto                                                                       
  • 50 gramų miltų                                                                                 
  • 50 gramų krakmolo                                                                                  
  • žiupsnelis druskos                                                                                         
  • 70 gramų cukraus

Kavos likerio sirupui:

  • 40 mililitrų kavos                                                                                  
  • 20 mililitrų romo                                                                              
  • 3 mililitrų vanilės ekstrakto                                                                    
  • 5 gramų cukraus

Įdarui ir glaistui:

  • 200 gramų maskarponės sūrio                                                                      
  • 70 gramų cukraus                                                                                  
  • 300 mililitrų plakamosios grietinėlės (35 proc. riebumo)                                             
  • 15 mililitrų romo                                                                                  
  • 5 mililitrų vanilės ekstrakto

Gaminimas:

Pirmiausia paruoškite biskvitą – jį reikės kepti maždaug 22 centimetrų skersmens formoje, 150 °C temperatūroje.

 

Į dubenį įmuškite kiaušinių trynius, suberkite cukraus pudrą, įpilkite aliejaus, pieno, vanilės ekstrakto ir viską gerai išplakite. Tada į gautą masę suberkite persijotus miltus ir krakmolą, vėl viską išplakite.

 

Kitame dubenyje iki purumo išplakite kambario temperatūros kiaušinių baltymus ir žiupsnelį druskos. Tuomet po truputį berkite cukrų ir toliau plakite, baltymų masė turi būti standi.

 

Maždaug 1/3 baltymų masės sudėkite į kiaušinių trynių masę ir gerai išmaišykite. Tada sudėkite likusią dalį baltymų ir vėl maišykite, tešla turėtų būti tiršta ir vientisa.

 

Gautą tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite apie 40–50 minučių, kol biskvitas taps auksinės spalvos. Kai biskvitas iškeps, iš karto išimkite jį iš formos ir leiskite atvėsti.

Kol biskvitas šąla, paruoškite įdarą ir glaistą:

Dubenyje sumaišykite kambario temperatūros maskarponės sūrį ir cukrų, plakite mažu greičiu apie 2 minutes. Į gautą masę supilkite grietinėlę, romą ir vanilės ekstraktą. Plakite dideliu greičiu, kol kremas taps vientisas, tada greitį sumažinkite ir plakite stebėdami grietinėlę – sustokite plakti, kai kremas pasidarys standus. Masę įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sustingtų. Atvėsusį biskvitą tuo tarpu supjaustykite į 3 lygias dalis

Torto „surinkimas“:

Pirmą biskvito sluoksnį uždėkite ant torto formos.

 

Sumaišykite visus kavos likerio sirupo ingredientus, šiuo sirupu sutepkite biskvitą. Ant jo tolygiai užtepkite ¼ maskarponės kremo. Tą patį veiksmą pakartokite su antruoju biskvito sluoksniu.

 

Kai uždėsite paskutinį biskvito sluoksnį ir sutepsite jį kavos sirupu, ant likusio torto iš visų pusių aptepkite maskarponės glaistą.

 

Tortą laikykite šaldytuve nuo 1 iki 2 dienų, prieš patiekdami apibarstykite jį kakavos milteliais.

 

Skanaus!