Automatiniai kavos aparatai

Prieš išsirenkant kavos aparatą, svarbu sau atsakyti į kelis klausimus: kiek žmonių naudosis aparatu ir kokią kavą kiekvienas iš jų mėgsta gerti? Kiek pinigų galite investuoti ne tik į aparatą, bet ir į jo priežiūrą? Ir galiausiai, kokie Jūsų asmeniniai norai: norite gaminti kavą pusiau rankiniu būdu, daugiau kontroliuodami malimo ir gaminimo procesą, ar siekiate greitai ir patogiai, mygtuko paspaudimu gauti puodelį šviežios kavos? Atsakius sau į šiuos klausimus, galima susipažinti su skirtingomis kavos aparatų rūšimis. Viso kavos aparatai yra keturių rūšių - automatiniai, pusiau automatiniai, kapsuliniai ir filtriniai.

Automatiniai kavos aparatai

 


Kas yra automatinis kavos aparatas?

Automatiniu kavos aparatu vadinamas toks aparatas, kuris pats atlieką visą kavos gaminimo procesą: sumala pupeles, jas supresuoja, perleidžia vandenį ir taip pagamina puodelį kavos. Šie aparatai išskirtiniai dėl valdymo patogumo, priežiūros ir skirtingų kavos su pienu gaminimo galimybių. Vieni iš automatinių kavos aparatų turi pieno plakimo antgalį, vadinamą panarello. Tai garų antgalis, kurio pagalba pieno putą plakatės patys.

 

delonghi.JPG


Kavos aparatas DeLonghi ECAM 22.110.B su panarello garų antgaliu

 

Reikėtų išskirti ir skirtingas automatinių kavos aparatų funkcijas - kiekvienas iš jų gali gaminti po vieną kavos puodelį vienu metu, arba po du. Jums reikia išsirinkti pagal savo poreikius. Kitas esminis skirtumas - kavos su pienu receptai arba kavos gaminimo receptai (gali būti gaminama naudojant jau minėtą panarello, naudojant automatinį kavos plakiklį integruotą kavos aparate arba automatinį kapučinatorių).

Viskas remiasi į Jūsų skonį: ar yra geriančių cappuccino, Latte ar Latte macchiatto kavas, ar labiau mėgstama yra espresso kava?

Kai kurie žmonės renkasi naudoti  automatinį kapučinatorių. Pieno putos plakimas  susideda iš dviejų veiksmų: pasigaminamas pageidaujamas pieno putos kiekis, tada prisileidžiama kavos.

melittapassione.JPG
Kavos aparatas Melitta F-53/1-102 Passione OT su automatiniu kpučinatoriumi

 

 

Automatinio kapučinatoriaus pagalba pienas plakamas automatiškai, dažniausiai yra galimybė pasirinkti tiek pieno putą, tiek karštą pieną. Kiekis sustabdomas rankiniu būdu. Nėra galimybės įtakoti pieno temperatūros. Na o patį pieną gali traukti iš bet kokios talpos: pieno pakelio ar bet kokio specialaus indo.

 

 

 

jura-pieno-indas.JPG
Stiklinis pieno indas Jura

 

 

Pieno indas gali būti pristatomas iš kavos aparato priekio. Tokias sistemas dažnai naudoja Delonghi ir SAECO gamintojai.

 

delonghi-kavos-aparatas.JPG
Kavos aparatas DeLonghi ECAM 45.760W

 

Neretai prie kavos aparato prijungiamas pieno indas, iš kurio aparatas ima pieną, garų pagalba jį pakaitina, suplaka ir pagamina Jums mėgstamą kavą. Yra galimybė naudoti kavos aparatą su pieno žarnele, kurį galima tiesiog įstatyti tiesiai į pieno pakuotę ir taip pat lengvai pasigaminti mėgstamą gėrimą.

 

melitta.JPG
Automatinis kavos aparatas Melitta F750-202 Barista automatiškai gaminantis gėrimus su pienu

 




 

 

Svarbu paminėti ir priežiūros aspektus - valyti reikia ne tik patį aparatą, bet ir jo pieno sistemą bei indelį. Tam skirtos specialios pieno sistemos valymo priemonės. Automatiniai kavos aparatai išsivalo automatiniu būdu. Tiesa, kai kuriais atvejais Jums teks ilgiau pastovėti šalia, kai kuriais - trumpiau. Naudojant vienus kavos aparatus, kartais reikia nuolat paleisti vieną ar kitą valymo funkciją, papildyti vandens, išpilti susikaupusį vandenį ir pan. Naujesnės serijos kavos aparatai to neprašo - užtenka vieno ar dviejų paspaudimų, pripildyti vandens ir nukalkinimo ar valymo priemonės, ir kavos aparatas pats atlieka visas reikiamas procedūras.

 

Kalkių šalinimo priemonė SAECO/ Valymo tabletės Melitta/ Pieno sistemos valymo skystis

 

 

Be abejonės, jei kava su pienu nėra Jūsų mėgstamiausia ir mieliau mėgaujatės paprasta juoda ar espresso kava, Jums taip pat nesunku rasti savo poreikius atitinkantį aparatą. Yra kuo paprasčiausi automatiniai kavos aparatai, gaminantys kavą be pieno, tačiau svarbu nepamiršti - nesvarbu, su ar be pieno sistemos - kavos aparatą reguliariai prižiūrėti yra būtina. Jo priežiūra susideda iš kasdienių ir nekasdienių priežiūros darbų.

Ką reikėtų daryti kasdien?

  • Rūpintis, kad kavos aparato vandens rezervuare nuolat būtų šviežio vandens.
  • Stengtis palaikyti stabilų kiekį kavos pupelių specialiai joms skirtame konteineryje. Be abejonės atitinkamai prisipildžius reikia ištuštinti kavos tirščių talpą.
  • Kavos aparatams su pieno sistema, po kiekvieno kavos puodelio pagaminimo rekomenduojama praskalauti ir pieno sistemą.
  • Taip pat rekomenduojama specialiu šepetėliu pravalyti kavos piltuvėlius.

Paprastai pats kavos aparatas Jus informuoja, kada laikas jį aptvarkyti. Tai visai nėra sudėtinga ir ilgainiui tampa įpročiu.

 

Nekasdienei priežiūrai palaikyti rekomenduojama:

  • Bent kartą per mėnesį išimti ir išvalyti virimo mechanizmą. Tai padaryti nėra sudėtinga, paprastai tai apima kelis paprastus žingsnius: atidarykite šone esančias dureles, ten pamatysite įstatytą virinimo bloką. Paprastai jis būna užfiksuotas tam tikra svirtele, rankenėle ar pan. Atlaisvinkite bloką ir atsargiai ištraukite. Tuomet galima imtis pačio valymo darbo: virinimo bloką išskalaukite po kambario temperatūros vandeniu ir nusausinkite, taip pašalindami viską, kas susikaupę. Tai padarę įstatykite atgal ir užtvirtinkite taip, kaip buvo pradžioje.
  • Maždaug kas du mėnesius privalu atlikti kavos aparato nukalkinimą. Tai gana individualus procesas kiekvienam aparatui. Automatiniai kavos aparatai dažniausiai įspėja, kada reikalingas koks valymo ritualas, tačiau reikėtų ir patiems prisiminti, kad nukalkinimas reikalingas pagaminus tam tikrą kiekį kavos (tai gali būti apytikriai 200-300 porcijų). Taigi, galima tiesiog pasiskaičiuoti, kiek kavos išgeriate kiekvieną dieną ir taip numatyti, kada jau galima atlikti nukalkinimo procesą.
Komentarai nerodomi.
-->