Ką turime žinoti apie kavą?

Kava - mitais ir istorijomis apipintas gėrimas. Kasdien šiuo gėrimu mėgaujasi milijonai žmonių visame pasaulyje. Ne paslaptis, kad buvo atlikta ir daug tyrimų, siekiant moksliškai paaiškinti, kas iš tiesų vyksta vartojant šį gėrimą. Taigi, ką žinome šiai dienai ir ką apie kavą apskritai turi žinoti kiekvienas ja besimėgaujantis žmogus?

Ką turime žinoti apie kavą?

Svarbu žinoti, kad ragaudamas kavą, žmogus junta tris skirtingus pojūčius: saldumą, rūgštumą ir kartumą. Bendrai kavos skonis yra šių trijų liežuviu juntamų pojūčių  mišinys. Įtaką kavos skoniui daro kavos pupelių tipas, jų kilmės šalis, skrudinimas ir, be abejonės, paruošimo būdas. Ekspertai teigia, kad įtakos turi net tai, iš ko kava yra geriama. Žalios kavos pupelės savyje turi daug cukraus, angliavandenių ir kitų azoto junginių, kurie,skrudinimo proceso metu tampa aromato junginiais. Žalios kavos pupelės yra skrudinamos nuo 180ºC iki 240ºC, nuo 1.5 iki 20min. Tai labai atsakingas procesas. Stipresnis ar ilgesnis skrudinimas įtakoja tamsesnę pupelių spalvą, itin intensyvų aromatą ir skonį.

2016 m. Pasaulio sveikatos organizacija (WHO) pateikė savo atlikto tyrimo, kuriuo bandė nustatyti,  kuo kava susijusi su vėžio atsiradimu, rezultatus. Ataskaitoje teigiama, kad atlikus daugiau nei 1000 tyrimų su žmonėmis ir gyvūnais, įrodyta, kad kava neturi jokio kancerogeninio poveikio piktybinio naviko atsiradimui. Kava ypač mažina riziką susirgti kepenų vėžiu.

Mokslinės informacijos apie kavą institutas (ISIC), atlikes gausybę kavos poveikio mūsų organizmui tyrimų, pateikia tokias išvadas:

3-5 kavos puodeliai per dieną sumažina riziką susirgti širdies kraujagyslių ligomis.

Ryšys tarp kavos vartojimo ir padidėjusio kraujo spaudimo  išties nėra toks didelis, o kofeinas šiuo atveju apskritai turi mažai įtakos.

Kavos paruošimo būdas turi didžiausią reikšmę tam, ar turės įtakos Jūsų cholesterolio kiekiui. Nustatyta, kad filtruojama kava neturi jokios įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje.

Dar šiais metais publikuoti tyrimo rezultatai, kurie teigia, kad kava mažina riziką susirgti Parkinsono liga.  

Be jokios abejonės, visur galioja saiko taisyklė, tačiau mėgaujantis kokybiška kava, anot mokslininkų, ne tik nedarote sau žalos, bet ir, daugeliu atvejų, patiriate didelę naudą.

 

Kategorija: Blog'as

Komentarai nerodomi.
-->